109 ani de la nasterea lui Radu Gyr

De poetul Radu Gyr (Radu-Stefan Demetrescu) se cuvine sa amintim mai mult in preajma zilei sale de nastere, 2 martie. Cunoscut drept poet al temnitelor, cel care a venit pe lume la Campulung Muscel in 1905 are o opera mult mai diversa si merita sa fie cunoscuta de generatia de azi.

In privinta perioadelor de inchisoare, acestea au fost urmatoarele: in 1937 a fost inchis prima oara in lagarele din timpul dictaturii carliste. In 1941 a fost condamnat la 12 ani inchisoare corectionala, sub Antonescu. Apoi a fost trimis fortat pe front intr-o unitate activa, iar dupa aceasta, din nou arestat, dus in penitenciarul Brasov, eliberat si trimis din nou pe front.

Intre 1942 si 1943 a fost dus in lagarul de la Targu-Jiu, iar in 1944, condamnat cu tot lotul ziaristilor la 12 ani de detentie riguroasa. Cand ar fi beneficiat de un decret de gratiere, i s-a deschis un nou proces la Tribunalul Militar Regional, o reeditare a procesului din 1941 din timpul lui Antonescu, si abia in 1956 a fost eliberat. La scurt timp a fost din nou arestat, iar in 1958 a fost condamnat la moarte, pedeapsa comutata la 25 de ani de munca silnica, capat de acuzare fiind poezia „Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!“. A fost eliberat in 1964. A murit la 29 aprilie 1975, cu sufletul impacat, iertandu-i pe cei care l-au facut sa sufere. Redam alaturat o poezie a sa.

Antiteze
N-ai dezmierda, de n-ai sti sa blestemi,
Surad numai acei care suspina,
De n-ai fi ras, n-ai fi stiut sa gemi,
De n-ai fi plans, n-ai duce-n ochi lumina.
Si daca singur rana nu-ti legai,
Cu mana ta n-ai unge rani straine,
N-ai jindui dupa un colt de rai,
De n-ai purta un strop de iad in tine.
Si nu te-nalti in slavi, daca nu cazi
Cu fruntea grea in pulberea amara,
Iar daca-nvii in zambetul de azi,
E c-ai murit in lacrima de-aseara.

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Martie 2014

Vizualizari: 475

Voteaza:

109 ani de la nasterea lui Radu Gyr 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Radu Gyr

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE