16 biserici mehedintene imbraca vesmant de sarbatoare

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, 16 biserici din Eparhia Severinului si Strehaiei isi serbeaza hramul.

Este zi de sarbatoare pentru parohiile Prejna, Sovarna de Sus, Gruia, Piatra Alba, Simian, Jupalnic, Craguiesti, Eselnita, Godeanu, Ilovita, Bicles, Cosovat, Garbovat, Stangaceaua, Traian, sfintitii slujitori asteptand credinciosii cu bisericile impodobite.

Manifestari deosebite au loc in municipiul Drobeta Turnu Severin la Parohia Adormirea Maicii Domnului (Maioreasa), unde parintele paroh Ionut Semenescu-Blidaru impreuna cu ceilalti parinti slujitori vor savarsi in acest context ceremonii religioase care debuteaza de joi seara cu slujba Vecerniei cu Litie si Prohodul Maicii Domnului inaintea Sfantului Epitaf al Maicii Domnului, asezat pe o masa in mijlocul bisericii. Momentul liturgic se incheie, ca si in Vinerea Pastelui, cu o procesiune in jurul sfantului lacas, la care participa sute de credinciosi cu faclii aprinse.

Vinerii, 15 august, credinciosii severineni sunt invitati sa isi serbeze ziua numelui si sa se alature preotilor in rugaciunile de cerere si multumire in cadrul Sfintei Liturghii praznicale.



Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - "Maioreasa" a fost primul asezamant de cult ridicat in Turnu Severin, dupa restabilirea orasului ca resedinta de judet, la data de 23 aprilie 1833.

Sunt pareri ce afirma ca "Maioreasa" ar putea fi cea mai veche biserica a urbei de pe malurile Dunarii. Un lucru este cert: este singura din municipiu ce poarta ca hram praznicul "Adormirii Maicii Domnului". Raportat la numarul de locuitori, Severinul nu a avut niciodata indeajuns de multe biserici. Asa se face ca in anul 1990, la o populatie de peste 120.000 de locuitori, aici functionau doar patru biserici.

Odata cu reinfiintarea Episcopiei Severinului si Strehaiei s-a luat serios in calcul aceasta problema care a devenit una din prioritatile majore ale activitatii pastoral-misionare. Este mai mult necesar ca fiecare cartier al orasului sa-si aiba propriul lacas de inchinare.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

12 August 2014

Vizualizari: 554

Voteaza:

16 biserici mehedintene imbraca vesmant de sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Adormirea Maicii Domnului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE