64 de ani de la tarnosirea Catedralei din Timisoara

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Mitropolit Nicolae al Banatului, preotii catedralei vor oficia astazi, 6 octombrie, Sfanta Liturghie urmata de un Te Deum.

Catedrala mitropolitana din Timisoara este cel mai reprezentativ monument bisericesc al eparhiei si totodata cel mai renumit si admirat monument de arta si arhitectura bisericeasca din partile Banatului, si nu numai. Pe langa aceasta, Catedrala din Timisoara este lacasul de spiritualitate si cultura ortodoxa in jurul caruia pulseaza intreaga viata bisericeasca din Mitropolia Banatului, dupa cum a declarat pentru „Ziarul Lumina” pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Din decembrie 1989, catedrala a devenit altarul de la care revolutionarii si toti locuitorii Timisoarei au primit curajul si taria de a rezista si a se opune represiunii comuniste - atee, care a martirizat pe unii frati ai nostri chiar pe treptele lacasului sfant. 'Datorita acestor semnificatii, Catedrala mitropolitana din Timisoara este si astazi, cand aniversam 64 de ani de la tarnosirea ei, cel mai important si iubit loc de rugaciune pentru toti crestinii care vin sa primeasca dar si har de la Dumnezeu si intarire prin rugaciunile Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos', a mai spus parintele Ionel Popescu.

Declarata monument de arta pentru arhitectura, pictura si sculptura ei si inaltata la incrucisarea celor mai importante artere de circulatie din oras, Catedrala mitropolitana impresioneaza prin dimensiunile ei, prin gratia liniilor, cat si prin invelisul de tigla smaltuita.

Constructia propriu-zisa a catedralei a inceput in anul 1936 prin sfintirea pietrei fundamentale de episcopul Andrei Magieru al Aradului. Sunetul neobisnuit al celor sapte clopote impresioneaza in mod deosebit, chemand pe toti credinciosii din oras la rugaciune.

Adaposteste moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos

In anul 1946, dupa zece ani de jertfa, noul lacas al Domnului a fost sfintit. La aceasta mare procesiune a participat insusi patriarhul Nicodim Munteanu, regele Mihai I, alaturi de intreg episcopatul Mitropoliei Ardealului si reprezentanti din toate colturile pamantului romanesc.

Catedrala, care are o capacitate de aproximativ 5.000 de credinciosi, adaposteste moastele Sfantului mitropolit Iosif cel Nou, care au fost stramutate de la Manastirea Partos in anul 1956.

Intre anii 2003 si 2006, pictura Catedralei mitropolitane a fost curatata, redandu-i-se stralucirea originala.

Pictura si sculptura Catedralei mitropolitane astazi dezvaluie privirilor un tot unitar axat pe filonul traditiei artistice romanesti, dar inainte de toate, reliefeaza talentul si arta celor care au trudit la infrumusetarea acestui maret lacas de cult.

Din initiativa mitropolitului Nicolae al Banatului, inca din anul 1962 s-a hotarat organizarea in subsolul catedralei a unei colectii de arta religioasa veche din Banat. Partea de subsol dinspre altar cuprinde necropola mitropolitilor Banatului, iar primul mitropolit inhumat aici este Vasile Lazarescu (1947-1961).

Sursa: basilica.ro
 

06 Octombrie 2010

Vizualizari: 614

Voteaza:

64 de ani de la tarnosirea Catedralei din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE