Activitati comemorative in cinstea lui Brancusi, la Targu Jiu

Activitati comemorative in cinstea lui Brancusi, la Targu Jiu: Pelerinaj de la Masa tacerii, la Coloana infinitului

Duminica, 27 octombrie, targujienii au avut parte de o serie de manifestari menite sa reinvie atat momentul de acum 75 de ani al inaugurarii ansamblului sculptural dedicat eroilor neamului, dar si memoria initiatorului si creatorului sau, marele sculptor gorjean Constantin Brancusi.

Evenimentele de duminica, 27 octombrie, au constituit pentru gorjeni o reiterare a inaugararii ansamblului „Brancusi” (Masa Tacerii – Poarta Sarutului – Coloana Infinitului) din anul 1938. Atunci, dupa taierea panglicii de inaugurare, intregul auditoriu prezent a pornit in procesiune intre cele trei obiective. Manifestarea de anul acesta a inceput la Masa tacerii, unde s-a facut o prezentare generala a importantei evenimentului precum si a simbolisticii intregului ansamblu. Dupa acesata, intreaga adunare a pornit catre Coloana infinitului intr-o procesiune condusa de un sobor de preoti, in frunte cu pr.

Cosmin – Dumitrascu Balan, protoiereul Protopopiatului Targu Jiu Nord. La Biserica

„Sfintii Apostoli” a fost savarsita o slujba de pomenire pentru eroii neamului.
Ansamblul monumental de la Targu-Jiu este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial, proiectat si construit de Constantin Brancusi. Cele trei componente sculpturale – Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana infinitului – sunt dispuse pe aceiasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m. Intre Poarta sarutului si Coloana infinitului este asezata Biserica „Sfintii Apostoli”, pe care Brancusi a integrat-o in opera sa, aducand o serie de modificari aspectului acesteia sau impodobindu-o cu creatii sculpturale. Se vehiculeaza ipoteza ca vechile usi de la intrare, care au ars intr-un incendiu in urma cu mai multi ani, ar fi fost impodobite cu un motiv floral unic creat de Brancusi. Din acestea se mai pastreaza azi doar manerele originale din bronz, alcatuite in forma pasarii maiestre. Tarnosirea bisericii a avut loc la 7 noiembrie 1937, iar inaugurarea si sfintirea intregului ansamblu in ziua de 27 octombrie 1938, in absenta creatorului sau, oficiile liturgice fiind savarsite de preotii orasului in frunte cu protoiereul Grigore Prejbeanu (1922 – 1939, 1941) si cu diaconul catedralei C.V. Danau.

Ansamblul monumental de la Targu Jiu va deveni obiectiv UNESCO incepand cu anul 2014, in urma demersurilor comune ale Institutului National al Patrimoniului, Ministerului Culturii si autoritatilor locale din judetul Gorj si va fi al 32-lea obiectiv romanesc din patrimoniul mondial UNESCO.


Ionut-Viorel Bordeiasi

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Octombrie 2013

Vizualizari: 708

Voteaza:

Activitati comemorative in cinstea lui Brancusi, la Targu Jiu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

constantin brancusi

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE