Bazilica bizantina descoperita pe fundul lacului Iznik, Turcia

Vestigiile arheologice ale unei vechi bazilici bizantine au fost descoperite de curand pe fundul lacului Iznik din Bursa, Turcia, in timpul realizarii unor fotografii aeriene a patrimoniului cultural si istoric al orasului, informeaza hurriyetdailynews.com, citat de Ziarul Lumina.

Potrivit arheologului Mustafa Sahin, profesor la Universitatea Uludađ din Bursa, ruinele bazilicii se afla la o distanta de 20 metri fata de tarm si la aproximativ 1,5 metri adancime. De asemenea, a mai precizat arheologul Sahin, aceasta bazilica poate fi datata ca fiind din secolul al V-lea, deoarece se aseamana foarte mult cu vestita bazilica bizantina „Sfanta Sofia“ din vechiul Constantinopol, azi Istanbul. „Exista foarte multa piatra bruta in sit.

Aceasta arata ca structura s-a prabusit. Iznik a trecut prin multe cutremure care au mai distrus asemenea structuri. Cel mai cunoscut cutremur este cel din anul 740 d.Hr. Primele noastre observatii ne arata ca aceasta structura s-a prabusit in timpul acelui cutremur si partea dinspre coasta s-a scufundat. Bazilica nu a mai fost reconstruita ulterior“, a mai explicat profesorul arheolog Sahin.

Echipa de arheologi a Universitatii Uludađ din Bursa a cerut Muzeului Iznik si Ministerului Culturii si Turismului ca situl arheologic sa fie protejat si conservat.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.

27 Februarie 2014

Vizualizari: 248

Voteaza:

Bazilica bizantina descoperita pe fundul lacului Iznik, Turcia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE