Biserica 'Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil' din Parohia Gorjeana Bratuia a fost resfintita

In prima duminica de dupa Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci, Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfanta Liturghie in mijlocul credinciosilor din Parohia gorjeana Bratuia. Cu acest prilej a fost resfintita Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.



Truda credinciosilor gorjeni din Parohia Bratuia, Protoieria Targu Jiu Sud, a fost incununata duminica, 18 septembrie, prin resfintirea Bisericii cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gaviil” din localitate. Evenimentul a fost incununat de prezenta IPS Parinte Irineu care a oficiat slujba de resfintire si Slujba Liturghie, alaturi de un numeros sobor de preoti si diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, parintele Ionel Campeanu, protoiereu al Protopopiatului Targu Jiu Sud, a dat citire actului de resfintire al sfantului locas si a propus acordarea titlului de iconom pentru parintele paroh Gheorghe Oproiu care a coordonat lucrarile de restaurare. De asemenea, au fost acordate mai multe gramate de multumire, semnate de Mitropolitul Olteniei, reprezentantilor autoritatilor locale, in frunte cu primarul localitatii, Emilian Rusu.

„Iubirea de Dumnezeu nu este obligatorie”

Credinciosii prezenti au primit binecuvantare arhiereasca si cuvant de invatatura din partea IPS Parinte Mitropolit care a evidentiat insemnatatea Sfintei Cruci, talcuind mesajul pericopei evanghelice duminicale: „Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8,34). „Prin cuvintele «cel ce voieste sa vina dupa Mine», Mantuitorul ne arata ca Imparatia cerurilor nu poate fi dobandita decat de aceia care Il iubesc pe Dumnezeu. Aceasta iubire nu este obligatorie, intrucat nu putem sa iubim pe cineva din obligatie. Nu putem sa indepartam libertatea de a-L iubi pe Dumnezeu si sa punem in locul ei teama. Mai mult decat atat, cuvantarea Mantuitorului Hristos din Evanghelia de astazi este legata de facerea de bine. El ii randuieste in Imparatia Tatalui Ceresc doar pe aceia care doresc sa-L urmeze. Acestora le face bine, insa nu obligandu-i, pentru ca iubirea si binele vin dinlauntrul fiecaruia. Pentru a primi acest mare dar, este necesar ca omul sa se faca bineplacut lui Dumnezeu si sa-L iubeasca din tot sufletul sau, din toata inima sa si din tot cugetul sau. Pe de alta parte, Mantuitorul arata ca, pentru a dobandi fericirea dumnezeiasca, omul are nevoie sa se lepede de sine. El trebuie sa se departeze de patimi si sa-si curateasca sufletul de toate gandurile ce vin de la diavol”, a spus Parintele Mitropolit. Totodata, IPS Irineu a aratat ca omul nu poarta de unul singur povara ispitelor sale, ci la fiecare pas este ocrotit si ajutat de mana mantuitoare a Domnului Hristos: „Dumnezeu este cu noi pentru ca ne imbraca in haina de lumina la Taina Sfantului Botez, asa cum ne spune Sfantul Apostol Pavel: «Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat » (Galateni 3, 27). De asemenea, Mantuitorul Hristos este prezent in viata noastra cand ne impartasim cu Trupul si Sangele Sau. El este pretutindeni si pe toate le implineste, caci zice psalmistul: «In tot locul stapanirii Lui, binecuvinteaza suflete al meu pe Domnul» (PS 102, 22). El ne iubeste pe toti si doreste sa se salasluiasca in sufletele noastre, cum ne spune Sfantul Ioan Evanghelistul: «Iata, stau la usa si bat; de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine» (Apocalipsa 3, 20)”.

In semn de multumire pentru impreuna rugaciune si slujire, credinciosii din Bratuia i-au daruit IPS Parinte o icoana pictata pe lemn cu reprezentarea Sfintilor Arhangheli, ocrotitorii parohiei.

Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Parohia Gorjeana Bratuia a fost ridicata intre anii 1920-1925 de catre credinciosii din localitate. A fost sfintita in anul 1925 de catre vrednicul de pomenire episcop Vartolomeu Stanescu, al Ramnicului. Ultimele lucrari de restaurare au fost finalizate anul acesta sub coordonarea preotului Gheorghe Oproiu si sprijinul Primariei din localitate.

Diac.
Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

07 Noiembrie 2012

Vizualizari: 1003

Voteaza:

Biserica 'Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil' din Parohia Gorjeana Bratuia a fost resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE