Casa Creanga din incinta Manastirii Golia redeschisa circuitului turistic

Casa Creanga, aflata in incinta manastirii Golia, a fost redeschisa circuitului turistic, astazi, 1 martie 2011, de ziua nasterii scriitorului.

Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale din Iasi au fost primii vizitatori ai obiectelor vechi, din secolul al XIX-lea care au apartinut, in majoritate, lui Ion Creanga. Marele povestitor a locuit in Casa (foto: Agerpres) din incinta Manastirii Golia intre anii 1866-1871, perioada in care slujea in calitate de diacon.

Anii petrecuti, aici, si-au pus amprenta asupra scrierilor sale, le-a spus celor prezenti Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan.

„In povestirile sale simti duhul crestin, un duh care nu este marturisit intr-o forma evidenta, dar el este prezent intr-o povestire chiar hazlie printr-o intamplare frumos redactata. Simti bunul simt al crestinului de atunci, al moldoveanului de atunci, fie el adult sau mai ales copil. De aceea, am aceasta atitudine ca precum nimic in viata nu se intampla fara voia lui Dumnezeu si trecerea in tineretea sa prin Biserica a avut o influenta decisiva asupra formarii ulterioare si a randamentului pe care l-a manifestat in scrierile sale Ion Creanga”, a spus Inaltpreasfintia Sa, dupa cum ne informeaza Radio TRINITAS.

Casa Creanga va putea fi vizitata alaturi de expozitia „Pe urmele lui Ion Creanga in Iasi”, deschisa, timp de o luna, in Turnul manastirii Golia.

Vizitatorii pot sa admire marionete din piesele lui Ion Creanga ce au jucat pe scena Teatrului iesean „Luceafarul” si fotocopii dupa documente importante din viata scriitorului.

Potrivit purtatorului de cuvant al Consiliului Judetean Iasi, Sebastian Tataru, actiunea este parte a unui demers de promovare a unui traseu turistic cu toate cladirile din Iasi pe unde a trecut Ion Creanga si si-a lasat amprenta.

Casa Creanga si Turnul Goliei pot fi vizitate, de luni pana vineri, intre orele 11:00 si 17:00.

Sursa: basilica.ro
 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 669

Voteaza:

Casa Creanga din incinta Manastirii Golia redeschisa circuitului turistic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE