Cinstirea Sfintilor Arhangheli la Manastirea Agapia

Zi de mare sarbatoare a fost astazi la Manastirea Agapia care si-a serbat hramul. Inca de la primele ore ale diminetii credinciosii din satele apropiate asezarii monahale dar si din Targu Neamt si-au indreptat pasii catre lacasul de inchinaciune pentru a-i cinsti prin rugaciune pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Soborul de preoti, obstea de aici, elevele de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfanta Cuvioasa Parascheva" de la Manastirea Agapia impreuna cu pelerinii l-au intampinat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei care a oficiat Sf. Liturghie in biserica Sfintilor Voievozi. Cei peste 500 de credinciosi care au venit sa ia parte la bucuria hramului Manastirii Agapia au sarutat sfintele icoane de pe catapeteasma imbracata in cea mai mare parte in argint, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si s-au inchinat la racla ce adaposteste moastele mai multor sfinti ai Bisericii noastre, aflata in pridvorul sfantului lacas.

Corul “Sfantul Rafail de la Agapia Veche” al Manastirii Agapia a oferit raspunsurile liturgice. In timpul slujbei au fost pomeniti ctitorii vechii asezari monahale care au plecat la Domnul.

IPS Parinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatiile Evangheliei citite, dar si despre importanta sarbatorii Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil au devenit purtatori de glas ai lui Dumnezeu in ceea ce priveste mantuirea oamenilor.

Sfantul Mihail, chip al luptatorului, purtator de sabie de foc, este asezat la poarta raiului, astfel incat nimic necurat sa nu intre intransul. Arhanghelul Mihail arata drumul catre imparatia lui Dumnezeu, oprind accesul nepocaitilor. Arhanghelul Gavriil este purtatorul de veste buna. El il anunta in templu pe Zaharia ca sotia sa, desi batrana si stearpa, va naste un fiu. El este trimis de Dumnezeu in Nazaret, la Preacurata Fecioara Maria, sa ii vesteasca ca Hristos, Cea de-a doua persoana a Preasfintei Treimi, va cobori pe pamant, va lua chip de om prin puterea Sfantului Duh, spre mantuirea lumii”, a spus Parintele Mitropolit Teofan, care a continuat cuvantul sau prin a aminti ca traditia Bisericii spune ca Dumnezeu a randuit sa existe manastiri, calugari si calugarite pentru ca acestia sa devina ceata ingereasca inca de pe pamant.

“Calugarii si calugaritele sunt cinul ingeresc pe pamant, ei fiind destinati sa preguste din aceasta viata taina imparatiei cerurilor si sa aiba o viata cat mai aproape de ingeri. Prin smerenie, prin votul ascultarii, prin taierea voii, calugarii sunt chemati sa devina din oameni obisnuiti ingeri ai imparatiei cerurilor”, a mai agaugat Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

La slujba Sfintei Liturghii au mai participat stareti si starete de la manastirile din judetul Neamt si autoritati locale. La final, Parintele Mitropolit Teofan a citit o rugaciune de dezlegare. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

09 Noiembrie 2010

Vizualizari: 1163

Voteaza:

Cinstirea Sfintilor Arhangheli la Manastirea Agapia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE