Cinstirea tuturor sfintilor romani

 

Duminica a II-a dupa Rusali

 

Am spus deseori ca ajunge sfant numai cine este chemat de Dumnezeu la aceasta nobila stare. Iar noua, aici pe pamant, nu ne mai este frica pentru ca Sfantul Pavel ne mangaie spunand: "Deci, dar, nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu" (Efeseni 2, 19).

 

Atunci cand cei pacatosi aduceau hulire lui Dumnezeu asa cum multi dintre noi indraznesc s-o faca, din partea sfintilor si a ingerilor, noi nu suntem tratati cu indiferenta, ci din contra: "Pe cand ingerii, desi sunt mai mari in tarie si in putere, nu aduc in fata Domnului judecata defaimatoare impotriva lor!" (II Petru 2, 11). Sfintii, atat la ortodocsi, cat si la romanocatolici, se fac de Dumnezeu prin Biserica, iar criteriile dupa care se face canonizarea sunt indeobste asemanatoare.

 

In primul rand sta neclintita credinta in Dumnezeu, Cel Intreit in Persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant! Dupa aceea este viata morala ireprosabila, fie ca este cleric, mirean, casatorit sau monah.

In al treilea rand, in viata fiind sa fi savarsit fapte demne din care sa izvorasca dragostea neclintita fata de Dumnezeu si de oameni. Imi vine automat in gand cum a murit Preotul Kolbe in lagarul de exterminare oferindu-se sa moara in locul unui detinut care era condamnat la moarte, avand cinci copii acasa. A fost canonizat! Nici nu se putea altfel! Se adauga, de buna seama, intrarea in constiinta publica sfintirea multor regi, domni, calugari, preoti, arhierei, militari, doctori, barbati si femei mai ales, magistrati, tarani, savanti, pustnici, asceti, oameni de care numai Dumnezeu stie, intreaga gama si nu uitam sa adaugam cum s-au proslavit si marii pacatosi, cum a fost si talharul de pe Cruce, caruia Iisus i-a zis, vazand pocainta lui: "Amin zic tie, azi vei fi cu mine in Rai!" (Luca 23, 43).

 

Stefan cel Mare si Sfant a intrat in constiinta romanilor ca sfant, inainte de a se pronunta Biserica; am putea adauga un sir mare de sfinti romani proslaviti de Dumnezeu in diferite chipuri. Avem asigurarea psalmistului David cand zice: "Intru pomenire vesnica va fi dreptul!" (Psalmul 111, 6). Un alt semn care ne lumineaza credinta intru cunoasterea unui sfant este neputrezirea trupului si raspandirea unei miresme mai presus de miresmele pamantesti, asa cum a fost Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir si alti sfinti din decursul veacurilor. Iar cine vrea sa cunoasca mai mult sa citeasca in Cartea IV Regi, capitolele 4-6, unde proorocul Elisei a facut multe minuni in viata fiind, nu numai dupa moarte. Tot asa stau marturie Vietile Sfintilor, carti istorice la indemana oricui sa le citeasca! Atat la ortodocsi, cat si la catolici, atunci cand este vorba sa se purceada la canonizarea sfintilor, se intruneste o comisie speciala compusa din invatati teologi, din istorici, arheologi, oameni cu pregatire academica si prelati / ierarhi cu viata deosebita duhovniceasca.

 

Se va constata in studii aprofundate istoria, viata, minunile savarsite, pelerinajele multimii, manifestarile in masa a evlaviei intru cinstirea unui sfant. Se va aprecia cu maxima grija in ce conditii istorice s-a produs martiriul si care sunt datele in literatura sacra si documentele de arhiva, precum si alte marturii. Sunt izvoare de certa valoare precum sunt celebrele Acte martirice unde vedem deslusit cum erau judecati si condamnati la moarte de catre Imparatii persecutori cei care marturiseau pe Hristos! La catolici, Papa da un decret privind venerarea publica a celui gasit vrednic pentru aceasta. Deci este vorba de un decret de canonizare universala sau locala prin decret de beatificare, adica o cinstire locala a unui sfant, Papa fiind recunoscut in Biserica Romano- Catolica infailibil la acordarea decretelor de canonizare.

 

In Biserica Ortodoxa exista de asemenea, o Comisie pentru canonizarea Sfintilor Romani, asa cum am afirmat la inceput, aprobata de Sfantul Sinod pentru a se documenta in privinta declararii si canonizarii sfintilor carora li se pregateste istoricul, icoana si slujbele cuvenite aprobate de toti ierarhii adunati in Sfantul Sinod, autoritatea suprema a Bisericii Ortodoxe Romane. Pregatirile se fac pentru declararea interna si in intreaga Ortodoxie a cinstirii, precum si in spatiul unde si-au sfarsit viata, cum au fost si in anii trecuti: Sfantul Iosif Marturisitorul in Maramures, Sfintii Teodosie al II-lea de la Brazi si Sfantul Vasile de la Poiana Marului din Episcopia Buzaului si Vrancei, iar in 2005 si 2006: Sfintii Ierarhi Dosoftei al Moldovei si Sucevei si Grigorie Dascalu, precum si Sfintii Cuviosi Onufrie de la Sihastria Voronei si Gheorghe Staretul Cernicai, Caldarusanilor si o vreme al Manastirii Curtea de Arges.

 

Acum 10 ani s-a propus in Comisia de Canonizare pregatirea documentara in vederea canonizarii si a Domnitorului Neagoe Voda Basarab si a surorii lui Basarab Intemeietorul, Teofana, precum si a altor vrednici marturisitori ai credintei in vremuri de prigoana in decursul istoriei. Cele doua Biserici, Ortodoxa si Catolica au impodobit calendarul crestin cu numerosi sfinti, cinstindu-se dupa cuviinta. Ca si numar, nu am putea sti exact cati sfinti sunt in cele doua Biserici. Am putem afirma ca sunt de ordinul sutelor de mii daca ne gandim la cele zece persecutii impotriva crestinilor din primele secole dupa Hristos si altele pana in zilele noastre. Singur Dumnezeu stie! Noi suntem cinstitori de Sfinti Ingeri si de Sfinti proslaviti de Dumnezeu din randurile omenirii. In anii 1950-1955, Biserica Ortodoxa Romana, in plina prigoana ateista, dupa moartea lui Stalin, a canonizat si organizat slujba si pelerinaje grandioase sub conducerea Patriarhului Justinian, iar dupa evenimentele istorice, in anul 1992 au fost proclamati sfinti romani de catre Sfantul Sinod condus de Patriarhul Teoctist. Si se continua aceasta lucrare de folos.

 

In calendarul nostru, se serbeaza sfinti, de la unu pana la cinci-sase, numarul acestora pe intreg anul, acum trece de 1200 de sfinti intru evlavioasa pomenire. In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane exista o zi speciala pentru cinstirea tuturor sfintilor romani, asezata in Duminica a II-a dupa Rusalii, potrivit hotararii Sfantului Sinod din 20 iunie 1992.

 

Dumnezeu face sfinti cu puterea Sa! Iar noi sa zicem, cu profetul David: "Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!" (Psalmul 67, 36).

 

+Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului

 

Sursa: eparhiaargesului.ro

 

 

 

 

.

08 Iunie 2007

Vizualizari: 3043

Voteaza:

Cinstirea tuturor sfintilor romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE