Colocviu de arta brancoveneasca la Buzau

In perioada 11-13 august 2014, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, s-a desfasurat colocviul intitulat „Arta brancoveneasca – mostenire bizantina si ethos romanesc in traditia ortodoxa“, precum si un atelier de iconografie si mestesuguri. Cei interesati au avut ocazia sa cunoasca mai bine specificul artei brancovenesti si sa vada etapele realizarii unei icoane ortodoxe pe lemn sau cum se confectioneaza metanierele, vesmintele monahale si scoartele.

Invitatii la colocviu si mai multi credinciosi au participat luni, 11 august, in Catedrala arhiepiscopala „Inaltarea Domnului“ si „Sfintii Trei Ierarhi“ din Buzau, la slujba Acatistului Sfintilor Martiri Brancoveni. Cu acest prilej, in catedrala a fost asezata spre inchinare o icoana mare cu chipurile Sfintilor Brancoveni.

Colocviul de arta brancoveneasca a debutat, la Biblioteca eparhiala „Ghenadie Episcopul“, cu alocutiunea Inaltpreasfintitului Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, care a precizat: „Chiar daca in epoca lui Matei Basarab arta si cultura bisericeasca au cunoscut o dezvoltare deosebita, totusi Constantin Brancoveanu este cel care a intervenit atat de mult in arta si cultura, incat s-a ajuns sa se vorbeasca despre stilul brancovenesc. Este adevarat ca se pot observa multe influente din stiluri artistice apusene, dar nimeni nu ar putea sa spuna ca nu se regaseste ca roman intr-o biserica zidita in stilul brancovenesc. Stilul brancovenesc si stilul stefanian din Moldova sunt stilurile arhitecturale si artistice pe care noi, cei de astazi, trebuie sa le punem in valoare, actualizandu-le si impropriindu-ne spiritul si valorile artei crestine pe care acesti domnitori ai Tarilor Romane le-au creat si cultivat“.

In cadrul intalnirii au sustinut prelegeri prof. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti; prof. expert restaurator Stefan Ionescu; psihologul Nicoleta Vascan; pictorul bisericesc Mihai Coman. De asemenea, invitatii au vizitat bisericile si monumentele brancovenesti din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, dintre care amintim: Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ de la fosta Manastire Bordesti; Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Ramnicu Sarat; Biserica „Inaltarea Domnului“ de la fosta Manastire Babeni; Biserica „Sfantul Nicolae“ din Bascenii de Jos; biserica de la Schitul „Sfintii Arhangheli“ din Berca.

Miercuri, 13 august, invitatii la colocviu au participat, in Catedrala voievodala „Adormirea Maicii Domnului“, la Paraclisul Sfintilor Martiri Brancoveni. Evenimentul s-a incheiat, la Biblioteca eparhiala „Ghenadie Episcopul“, in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ciprian, care a adresat un cuvant de multumire, apoi a oferit diplome de excelenta si de participare tuturor invitatilor, precum si carti despre epoca brancoveneasca.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 August 2014

Vizualizari: 563

Voteaza:

Colocviu de arta brancoveneasca la Buzau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE