Concerte de muzica baroca la Palatul Mogosoaia

Dragi prieteni,
Avem bucuria sa va invitam in acest sfarsit de saptamana la un regal de muzica veche gazduit de Palatul Mogosoaia (in cadrul Mogosoaia ClasicFest - editia a III-a) si sustinut de clavecinista Raluca Enea si de soprana Veronica Anusca.

Prima seara (sambata, 26 aprilie, ora 17) va gazdui un recital sustinut de clavecinista Raluca Enea din creatii pentru clavecin solo de Jean Philippe Rameau, creator de la a carui disparitie se implinesc 250 de ani.

In cea de a doua seara (duminica, 27 aprilie, ora 17) soprana Veronica Anusca si clavecinista Raluca Enea vor prezenta publicului , in afara opusurilor vocale ale lui J.Ph. Rameau si cateva creatii semnate de Christoph Willibald Gluck de la a carui nastere se implinesc 300 de ani.



Recitalurile vor fi precedate de la ora 16, de conferinte-eveniment sustinute de: istoricul de arta Oana Marinache (sambata, 26 aprilie) si de academicianul Constantin Balaceanu Stolnici (duminica, 27 aprilie). Pentru ca in acest an se implinesc 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni cei doi conferentiari vor evoca Asezamintele Brancovenesti, opera mai multor generatii, Spitalul Brancovenesc, opera Saftei Brancoveanu si a urmasilor sai, respectiv cele doua biserici zidite de domnita Balasa si cele reconstruite in veacul al XIX lea).

Programul concertelor poate fi gasit la: http://mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/about/

Clavecinista Raluca Enea este absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Facultatea de Pedagogie instrumentala si Facultatea de Interpretare Muzicala, sectia clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu). Incepand cu anul 2005 si-a continuat studiile de clavecin in Germania, sub indrumarea profesorilor Harald Hoeren (Frankfurt am Main), Glen Wilson (Wurzburg) si Ketil Haugsand (Koln). A urmat cursuri de perfectionare in domeniul muzicii vechi sustinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia) si cursurile Academiei din Sablé, sub indrumarea profesorilor Françoise Lengellé (clavecin) si Howard Crook (canto baroc).

A sustinut numeroase recitaluri in tara si in strainatate pe scene din Norvegia, Germania, Franta, Ungaria. Este director artistic al Festivalului de Muzica Veche Bucuresti si doctorand al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Soprana Veronia Anusca, discipola a lui Ionel Voineag, s-a perfectionat la cursuri de maiestrie sutinute de: Mariana Nicolesco, Marina Krilovici, Claudio Desderi, Ionel Pantea. Veronica Anusca a castigat numeroase premii, printre care: Premiul I la Concursul International de Canto “Maestrii Artei Lirice” – Petre Stefanescu-Goanga, Premiul al II lea la Concursul International de Canto Hariclea Darclee, Braila, Premiul al III lea la Concursul International “Le Grand Pix de l’Opera” de la Bucuresti, Premiul I la Concursul National al Liedului Romanesc, Brasov, Marele Premiu la Concursul International de Interpretare Vocala „Sabin Dragoi”, Timisoara.

Constantin Balaceanu-Stolnici (n. 6 iulie 1923) este medic neurolog, pionier in domeniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie si Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Romane. Descendent al Balacenilor, veche familie boiereasca apartinand nobilimii pamantene, careia in secolul al XVII-lea aula imperiala vieneza i-a conferit titlul de conte al Sfantului Imperiu Romano-German si i-a concesionat stema.

Oana Mihaela Marinache este istoric de arta, presedinta Asociatiei Istoria Artei si autoarea monografiilor „Cristofi Cerchez, un vechi arhitect din Bucuresti” si a „Resedintele Stirbey din Bucuresti si Buftea: arhitectura si decoratia interioara”. In 2014 isi va sustine lucrarea de doctorat despre „Arhitectura si decoratia interioara a Resedintelor Stirbey-Bibescu-Brancoveanu” la U.N.A.R.T.E. Bucuresti.A publicat articole de istoria artei si arhitecturii si a sustinut conferinte la Arhivele Nationale ale Romaniei, Muzeul Municipal Campulung Muscel, Simpozionul A.R.A, U.N.A.R.T.E., Simpozionul „Petre Oprea”, Casa Schiller, Muzeul Sutu. In 2012 a coordonat proiectul „Pe urmele arh. Cristofi Cerchez prin Bucuresti”, in 2013 „5 trasee culturale de arhitectura bucuresteana”, iar in 2014 va coordona „Arhiva de arhitectura 1830-1860”.

Evenimentul este organizat de: Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Asociatia Culturala “Pro Valores”, Radio Romania Cultural, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si ExcesMusic. Partener: Marconi Relax. Parteneri media: Radio Romania Muzical, Observator cultural, Port.ro, Agentia de carte.ro, Artindex, Looms, Onlinegallery.ro, Diseara.ro, Modernism, Calendar evenimente, SensoTV, Art Act magazine.


Va asteptam cu drag.

Laurentiu Constantin

.

25 Aprilie 2014

Vizualizari: 688

Voteaza:

Concerte de muzica baroca la Palatul Mogosoaia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE