Contributiile credinciosilor la serviciile religioase nu sunt destinate construirii Catedralei Mantuirii Neamului

In legatura cu articolul intitulat Biserica a decis: 1.000 de lei nunta, 500 de lei botezul, aparut sub semnatura doamnei Andreea Dancu in cotidianul Click din ziua de 18 ianuarie 2011, pentru corecta informare a opinei publice, precizam:

1. In primul rand, constatam ignoranta si lipsa de documentare a autoarei articolului care confunda Patriarhia Romana cu Arhiepiscopia Bucurestilor. Spre informarea doamnei Andreea Dancu, mentionam faptul ca Arhiepiscopia Bucurestilor este una dintre eparhiile Patriarhiei Romane, avand jurisdictia bisericeasca in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov si Prahova.

2.

Conform Art. 55, lit. G din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane si Legii Cultelor nr. 489/2006, art. 10, alin. 2, contributiile benevole ale credinciosilor la unele servicii religioase (botezuri, cununii si inmormantari) se stabilesc de catre Adunarea parohiala a fiecarei parohii la propunerea Consiliului parohial, tinand cont de mediul rural sau urban in care se afla parohia si de situatia economica a credinciosilor (pensionari, someri, salariati sau oameni cu posibilitati financiare mai mari). Contributiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, intretinerea lacasurilor de cult, plata utilitatilor si nu sunt nicidecum considerate donatii pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

3. In acest context, mai precizam faptul ca la proxima sedinta a Sfantului Sinod din zilele de 16-17 februarie 2011, Cancelaria Sfantului Sinod va propune spre aprobare procedura de colecta nationala a donatiilor pentru noua Catedrala patriarhala la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane. Astfel, intre alte principii care vor fi propuse pentru asigurarea transparentei procedurii de colectare a donatiilor si evitarea confuziilor cu donatiile in alte scopuri facute la fiecare parohie, Cancelaria Sfantului Sinod va propune un chitantier special unic de inregistrare a donatiilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Se are in vedere evitarea confuziilor si a tentatiei deturnarii in alte scopuri a donatiilor pentru construirea viitoarei Catedrale patriarhale, situatii nedorite care ar incalca flagrant demnitatea donatorului si nobletea scopului oferirii donatiei, respectiv, construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Clericii care nu vor respecta principiile stabilite de catre Sfantul Sinod pentru colectarea donatiilor destinate construirii Catedralei Mantuirii Neamului vor primi sanctiunile in vigoare in cazul nerespectarii disciplinei financiare.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

18 Ianuarie 2011

Vizualizari: 586

Voteaza:

Contributiile credinciosilor la serviciile religioase nu sunt destinate construirii Catedralei Mantuirii Neamului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE