Copiii - ingeri pamantesti

Ziua copilului este un prilej de a sarbatori copilaria. Zi in care se sarbatoreste aceasta minunata perioada a vietii pe care o numim copilarie. In aceasta zi soarele va straluci si ingerii din cer vor cobori sa mangaie copiii lumii intregi, sa-i iubeasca pentru puritatea sufletelor, fiindca ei sunt binecuvantati de Dumnezeu. „Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci unora ca acestia este Imparatia lui Dumnezeu”, a spus Mantuitorul Hristos. „…Si, luandu-i in brate i-a binecuvantat, punandu-si mainile peste ei” (Marcu 10:14-16).



Copilaria este partea cea mai frumoasa a vietii, cand uimirea si miracolul insotesc toate clipele copilului, dar trece repede, lasand cele mai frumoase amintiri. „Copilaria este regatul in care nu moare nimeni”, spunea cineva, deoarece copilul in naivitatea si optimismul sau, nu constientizeaza actul mortii, micile lui spaime si infiorari sunt cele in descoperirea lumii ce-l inconjoa. Lucian Blaga credea despre copilarie ca este „Inima tuturor varstelor”. Aceasta afirmatie are conotatie filozofica: din fiecare varsta a omului nu ar trebui sa lipseasca germenele copilariei, asemuit cu acel organ – inima, caruia i se atribuie cea mai intensa activitate, dar si perceperea simtirilor, a emotiilor si care-l determina pe om sa marturiseasca ceea ce simte. Copilul nu ascunde, el marturiseste simtirea.

Din punct de vedere religios, cunoastem ca Iisus a iubit copiii. Iubea firea lor copilareasca, zburdalnicia, sinceritatea, lipsa de prefacatorie, curatenia lor sufleteasca - puritatea. Mantuitorul spunea ca oamenii maturi trebuie sa fie precum copiii: „Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare in Imparatia cerurilor” (Matei 18:3-4).

Sa ne iubim copiii in aceasta zi, dar si in toate zilele noastre, sa-i fericim, deoarece copilaria este scurta, maturitatea vine cu problemele ei mari, grele, uneori dureroase, dar, in acelasi timp frumoase si interesante; apoi vine vremea cand reflectam asupra tot ceea ce ramane in urma noastra.

Copiii sunt ingerii pamantesti ai lui Dumnezeu! Ei sunt capabili sa schimbe o viata; sunt capabili sa aduca bucurie acolo unde exista tristete, sa aduca pace acolo unde exista ura si razbunare, sa aduca pofta de viata acolo unde aceasta nu mai exista. Da, copiii sunt o valoare si un dar de la Dumnezeu. Neincetat avem de invatat de la ei. Poate cea mai puternica arma impotriva rautatilor adanc inradacinate in inimile oamenilor este tocmai copilaria. Inocenta, care insoteste aceasta varsta, surprinde mereu prin suras si candoare. In sufletul unui copil e atat de multa speranta si dragoste, incat… ranindu-l i-ai “omori” surasul.

De ziua copiilor le doresc toturor ca parintii sa isi intoarca privirea spre ei, sa-si ia in serios resposabilitatea de parinti si sa se ocupe cu credinciosie de educarea lor in temere (constientizare) de Dumnezeu si aproape de Biserica; asa cum zice Sfanta Scriptura: „Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea”. (Proverbe, 22, 6).

Sa le dorim sa creasca frumos precum plantele in lumina soarelui, cu credinta in Dumnezeu, cu dragoste pentru parintii care le-au dat viata, cu dragoste de timpul si spatiul in care le-a fost harazita nasterea si in care au crescut. In aceasta zi sa devenim si noi copii, sa le facem ziua frumoasa, sa se simta inconjurati de atentie, veselie si dragoste.

Sa fim mandri de copiii nostri; ei ne-au invatat ca singura conditie pentru ca un copil sa fie iubit este ca el sa existe.

La multi ani, copii, ingeri pamantesti !

Preot Nicolae-Liviu Margarit
Katerini - Grecia - 2012

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Iunie 2012

Vizualizari: 2179

Voteaza:

Copiii - ingeri pamantesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE