Cristian Pomohaci a fost exclus din cler

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a decis excluderea lui Cristian Pomohaci din cler. Decizia a fost luată în urma analizării cazului în care este implicat fostul preot. Hotărârea a fost aprobată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu și este definitivă și executorie.

Ediţia on-line a Ziarului de Cluj a publicat în data de 23 iunie 2017 o înregistrare audio în care Cristian-Dorin Pomohaci face propuneri unui minor în vârstă de 17 ani, pe nume Flaviu, de a întreţine relaţii sexuale în schimbul unei sume de bani.

Cristian-Dorin Pomohaci a fost convocat la Centrul eparhial, în data de 26 iunie 2017, pentru a oferi explicaţii în privinţa acestei situaţii revoltătoare care a devenit subiect major în dezbaterile publice din spațiul mediatic național și care a afectat imaginea Bisericii.

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 26 iunie 2017 s-a dispus oprirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci de la săvârşirea Sfintelor Taine şi a ierurgiilor, în conformitate cu prevederile art. 5 (A) alin. 1 lit. i şi art 4 lit. h din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale art. 158 şi art. 88 lit. b, v şi x din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.

Lui Cristian-Dorin Pomohaci i s-a cerut, în termen de 30 de zile de la data convocării sale la Centrul eparhial, să prezinte probe (dovezi) indubitabile prin care să își susțină nevinovăția față de abaterile grave de care este acuzat. În caz contrar, cauza va fi trimisă spre judecare Consistoriului eparhial.

În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziție, Cristian-Dorin Pomohaci nu a prezentat probe (dovezi) de dezvinovățire. Mai mult decât atât, în spațiul mediatic național au apărut noi acuzații de o gravitate morală extraordinară prin care a fost prejudiciată imaginea Bisericii și a slujitorilor ei.

Cristian-Dorin Pomohaci a continuat să participe, fără binecuvântarea Chiriarhului, la mai multe spectacole folclorice, cu toate că acest lucru i-a fost interzis, iar fostul preot și-a asumat în scris, de mai multe ori, faptul că nu va mai participa la astfel de evenimente.

Sfidând autoritățile bisericești și cântând muzică populară îmbrăcat în costum popular, Cristian-Dorin Pomohaci nu a dat dovadă de pocăință și de ascultare, ci a arătat un comportament neadecvat pentru un slujitor al Bisericii.

Spre finalul celor 30 de zile, Cristian-Dorin Pomohaci a înaintat Centrului eparhial o cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoție pe motive de sănătate, fără a prezenta nici un act medical.

După expirarea celor 30 de zile, dosarul lui Cristian-Dorin Pomohaci a fost trimis spre judecare Consistoriului eparhial care a fost convocat să se întrunească în data de 27 iulie 2017, ora 12:00. Și de această dată, acesta a sfidat autoritatea bisericească prin neprezentarea în fața Consistoriului eparhial de judecată unde avea posibilitatea să se apere și să aducă dovezi care să îl dezincrimineze de acuzele ce i se aduc.

Având în vedere gravitatea abaterilor de care a fost acuzat, lipsa probelor (dovezilor) de nevinovăție și propria lui dorință de „a se retrage temporar„ din preoție, Consistoriul eparhial a hotărât caterisirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activități bisericești) conform art. 4 lit. r și art. 5 (B) alin. 1 lit. e din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

Andrei Pau

Sursa: basilica.ro

28 Iulie 2017

Vizualizari: 561

Voteaza:

Cristian Pomohaci a fost exclus din cler 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Cristian Pomohaci

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE