Cuvioasa Parascheva cinstita la Manastirea Rasca Transilvana

Multime de credinciosi din judetul Cluj au luat parte luni, 14 octombrie 2013, in ziua de praznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la hramul Manastirii Rasca Transilvana. Programul liturgic dedicat cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea asezamantului monahal, a inceput inca din ajun cu oficierea slujbei Privegherii. In ziua hramului Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca, inconjurat de un sobor de 40 de preoti si diaconi.

Au participat la hramul Manastirii de la Rasca preoti din parohiile invecinate parohiei Feleacu impreuna cu credinciosii, dar si preoti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

In momentul impartasirii preotilor Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul institutiei de invatamant teologic universitar din municipiul Cluj-Napoca a rostit un cuvant de invatatura in care a vorbit despre viata plina de sfintenie a Sfintei Cuvioase Parascheva si despre mijlocirea acesteia in fata Preasfintei Treimi.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfintitul Vasile a vorbit credinciosilor prezenti la hramul Manastirii Rasca Transilvana despre taina sfinteniei: „In haina sfinteniei, in acest vesmant luminat care nu este doar pentru o zi sau alta, ci este pentru vesnicie cu care Tatal cel ceresc, Bunul Dumnezeu cel A Tot Sfant si Sfintitor, El imbraca pe toti cei care se straduiesc in aceasta viata pamanteasca sa parcurga aceasta cale spinoasa a desavarsirii, a urcusului duhovnicesc spre inviere si care inca din timpul vietii lor pamantesc, prin nevointele lor, prin sporirea credintei, prin rugaciune, prin infranare si prin milostenie, prin faptele bune ajung la aceasta stare suprema la care poate sa ajunga faptura omeneasca, aceea a impartasirii cu firea dumnezeiasca”.

Manastirea Rasca Transilvana este situata in zona Muntilor Apuseni, in apropierea barajului de la Beliş - Fantanele. Asezamantul monahal a fost infiintat in anul 2002, la solicitarea credincioşilor din aceasta zona si cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Piatra de temelie a bisericii manastirii a fost sfintita la 2 aprilie 2003. In vara anului 2008, casa monahala a fost renovata, iar pe 20 august in acelasi an, lucrarile au fost sfintite de Preasfintitul Vasile Someşanul.
Autor: Andreea Pagleşan

Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 Octombrie 2013

Vizualizari: 754

Voteaza:

Cuvioasa Parascheva cinstita la Manastirea Rasca Transilvana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE