Cuviosul Daniil Sihastrul

Cuviosul Daniil Sihastrul s-a nascut din parinti dreptcredinciosi, intr-un sat din tinutul Radauti. Din copilarie, cuprins de o deosebita ravna pentru cele duhovnicesti, a parasit casa parinteasca si a trait o vreme in obstea cuviosilor parinti de la biserica Sfantului Nicolae din Radauti, nevoindu-se pentru sporirea credintei si a faptelor bune, iubind foarte mult rugaciunea si privegherile de toata noaptea.

Imbogatindu-se in cunostintele teologice din citirea cartilor de slujba si din scrierile Sfintilor Parinti, aratand ascultare si smerenie in toate cele incredintate de staretul acelei obsti calugaresti de la Catedrala din Radauti, a primit chipul ingeresc al vietii calugaresti o data cu numele de David.

Ravnind spre mai multe nevointe duhovnicesti, s-a indreptat la manastirea Sfantului Lavrentie, aproape de satul Laura de astazi, la 30 de kilometri departare de Radauti; aici ziua lucra impreuna cu toti ostenitorii sfintei manastiri, iar noaptea in chilia sa, petrecea in necontenita rugaciune si priveghere. Cunoscandu-i ravna si simtindu-i dorinta neincetata dupa Dumnezeu, cu sfatul parintelui sau duhovnicesc, egumenul acelei lavre i-a dat schima cea mare si i-a pus numele Daniil.



Nu dupa multa vreme de la primirea schimei, cu binecuvantarea staretului, se retrage in codrii locului, pe valea paraului Vitau, azi localitatea Putna, unde, cu ajutorul ciobanilor si ai altor iubitori de viata duhovniceasca si cinstitori ai sihastrilor, sapa intr-o stanca o chilie pe care o vedem si astazi, la un kilometru departare de Manastirea Putna. Cunoscut ca mare nevoitor al sfintelor rugaciuni, Cuviosul Daniil este cercetat de multi credinciosi pentru a primi sfat si invatatura de traire crestineasca si, mai ales, vindecare de bolile sufletesti si trupesti. Un alt loc unde a sihastrit Cuviosul Daniil este Stanca Soimului, langa Voronet. Si aici a fost cercetat de credinciosi pentru folosul cel duhovnicesc. Intre nenumaratii sai fii duhovnicesti care l-au cercetat, amintim pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, asa cum arata cronica lui Ion Neculce si alte multe insemnari din paginile de istorie ale neamului si Bisericii noastre strabune.

Sfantul Voievod Stefan Voda, venind la chilia Sfantului Daniil, l-a gasit in rugaciune si, asteptand sa-si termine rugaciunea, a primit sfat si binecuvantare de la el.

Dupa ingroparea sa in biserica Manastirii Voronet, unde a povatuit multa vreme pe ostenitorii acelei obsti, Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul este cinstit si pomenit impreuna cu Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, ca ocrotitori ai sfintei manastiri. La mormantul sau strajuieste un sfesnic cu lumanare aprinsa.
Credinciosii vin mereu pentru a primi binecuvantare si ajutor duhovnicesc, dobandind vindecari de bolile sufletesti, asa cum se arata in diferite scrieri.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

17 Decembrie 2011

Vizualizari: 974

Voteaza:

Cuviosul Daniil Sihastrul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE