Denii in saptamana a cincea a Postului Sfintelor Pasti

Potrivit randuielilor liturgice ale Bisericii, in miercurea din saptamana a cincea a Postului Mare, la Catedrala Episcopala din Drobeta Turnu Severin se oficiaza Denia Canonului cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul.

La aceasta slujba importanta va participa si Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. Arhiereul nostru va sluji impreuna cu soborul de preoti si diaconi ai Catedralei Episcopale.

Fiind o slujba de mare insemnatate, credinciosii sunt poftiti sa se roage alaturi de Parintele Episcop si de parintii slujitori, aducand lui Dumnezeu cererea si multumirea pentru buna trecere a Postului Mare.

Raspunsurile vor fi date la ambele strane de catre membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei, formatie condusa de Pr. Arhid. Drd. Adrian Mazilita.

Prezenta arhiereului va bucura si vineri credinciosii, cand se va citi Denia Acatistului Nascatoarei de Dumnezeu.

Denia este, din punct de vedere liturgic, o utrenie care se savarseste in seara zilei precedente. Asadar, Denia Canonului este utrenia zilei de joi, 29 martie, oficiata miercuri seara.

Spre deosebire de lectura din prima saptamana din Postul Mare, cand acest canon este impartit in patru stari citite la slujbele Pavecernitei din zilele de luni, marti, miercuri si joi, in miercurea aceasta, Canonul Sfantului Andrei Criteanul, se va citi integral, tot in cadrul slujbei Pavecernitei Mari.

Cunoscuta drept Canonul lacrimilor , aceasta creatie in versuri a Sfantului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii noastre, fiind totodata si o bijuterie literara cu rolul de a crea in sufletul si constiinta noastra o atmosfera care sa ne indemne la meditatie, pocainta si rugaciune.

In secolele ulterioare alcatuirii Canonului, imnografii au mai adaugat cateva stihiri inchinate Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, intrucat saptamana a cincea se incheie cu duminica inchinata Sfintei Maria Egipteanca.

Canonul cel Mare prezinta istoria mantuirii neamului omenesc, de la caderea in pacat a protoparintilor, Adam si Eva, si pana la Patimirile si Invierea Domnului. Este o poezie de o sensibilitate si de o profunzime recunoscuta de toata lumea. In acest Canon, Sfantul Andrei Criteanul aduce in fata cititorilor sau ascultatorilor zeci de chipuri din Vechiul si Noul Testament, oameni care fie s-au remarcat printr-o viata sfanta si autorul Canonului ne indeamna sa urmam pilda acestor oameni sfinti, fie sunt personaje care din pacate au ratacit de la calea lui Dumnezeu si cu lacrimi autorul ne indeamna sa evitam experienta acestora, insa unii dintre pocaindu-se, au redevenit dascali ai pocaintei si in acelasi timp impreuna rugatori cu noi catre Dumnezeu pentru indreptarea noastra si pentru a afla har care sa ne ajute in urcusul duhovnicesc.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

26 Martie 2012

Vizualizari: 1185

Voteaza:

Denii in saptamana a cincea a Postului Sfintelor Pasti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE