Duminica Lasatului sec de branza sau a izgonirii lui Adam din Rai

In aceasta zi, numita in calendar si "Duminica Izgonirii lui Adam din Rai", Biserica ne pune in fata "cazul" lui Adam. Intaiul om zidit de Dumnezeu a fost creat pentru Rai, pentru cunoasterea lui Dumnezeu si pentru comunicarea harica cu El, dar fiindca n-a postit, mancarea din pomul oprit l-a instrainat de desfatarea Raiului si l-a lipsit de acea viata binecuvantata. Adam a atras asupra sa moartea si a dat pieririi tot neamul omenesc prin esecul si caderea sa.

Dar Biserica nu ne invata, in aceasta zi sa ne impropriem esecul lui Adam ci pocainta lui. Intr-una din cantarile de la slujba din aceasta zi ne invata sa zicem asa: "Dulce la gustare mi s-a aratat rodul cunostintei; iar saturandu-ma de mancare, venin s-a facut sfarsitul lui. Vai, suflete ticaloase! Cum neinfranarea ta te-a instrainat din locasul raiului" (cantarea a 9-a). Este o pocainta care insenineaza, o deschidere spre realitatile cele duhovnicesti, spre ceea ce a pierdut Adam. Ea nu este nici o descurajare, nici o criza afectiva, nu inseamna o privire in jos la imperfectiuni, ci in sus spre iubirea lui Dumnezeu, nu in urma cu repros, ci inainte cu incredere. Inseamna sa privesti nu ceea ce n-ai reusit sa fii, ci ceea ce poti inca deveni cu harul lui Hristos (Kallistos Ware).

De aceea se pune acum la inceputul marelui Post de patruzeci de zile pomenirea lui Adam pentru ca, aducandu-ne aminte ce mare rau a adus nepostirea lui Adam, sa ne straduim sa primim postul cu multa bucurie si sa-l pazim spre a dobandi cu ajutorul Lui ceea ce n-a reusit Adam, adica indumnezeirea.

Insusi Domnul a postit patruzeci de zile si s-a facut ascultator "pana la moarte, si inca moarte pe cruce" (Filipeni 2, 8) in locul lui Adam, iar Moise vazator de Dumnezeu s-a facut, cu postul curatindu-si ochii sufletului. "Pentru aceasta cei ce dorim sa fim locuitorii raiului, sa ne lepadam de hrana cea nefolositoare, si dorind sa vedem pe Dumnezeu, sa postim ca Moise 40 de zile. Cu rugaciuni si cu cereri staruind din toata inima sa potolim patimile cele sufletesti, sa gonim zburdarile cele trupesti" (Laude, stihira a 3-a).

Sursa: Radio Reintregirea

.

02 Martie 2014

Vizualizari: 817

Voteaza:

Duminica Lasatului sec de branza sau a izgonirii lui Adam din Rai 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE