Expozitie de arta plastica religioasa


Pana in data de 18 aprilie la Galeria "Apollo" din Capitala poata fi vizitata expozitia "Icoana in Saptamana Luminata", organizata de Sectia de Arta Sacra si Restaurare a Uniunii Artistilor Plastici. Deschisa cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, expozitia reuneste 24 de creatori din domeniul artei religioase.

Criticul de arta Luiza Barcan, curatorul expozitiei:
"Am putea conferi fiecarei icoane valoare de unicat, ca mesager al sacrului.
Aici sunt pe de o parte icoane in sensul cel  mai pur al termenului, icoane realizate dupa traditie , dupa canon, dar si si lucrari de sculptura, grafica cu tematica religioasa. E o expozitie de grup, compozita, cu 24 de autori participanti.

Expozitia reflecta multe feluri de a vedea lucrurile si mai multe tehnici in acelasi timp, de la cele traditionale bine cunoscute si impamantenite pana la modalitati mai noi de exprimare."

Pictorul Ion Grigore expune o foarte interesanta lucrare:
"Proiectul e facut in urma cu 30 de ani dar e expus acum. Pe o parte a lucrarii este desfasurarea unei abside de la Biserica Dealu iar pe cealalta parte e un fragment tot din compozitia de pe prima fata, in care am vrut sa demonstrez cum e un detaliu in marime naturala. Eu toata viata mea m-am "scaldat" intre pictura bisericeasca si pictura de sevalet, deci pictura laica. Pe vremuri cand pictam biserici, pictorii de biserici imi spuneau :" Tu nu esti bun aici, esti mai bun in pictura de sevalet laica". Laicii imi spuneau:"Ce cauti aici ? Tu esti mai bun la pictura bisericeasca." Si uite asa m-am scaldat o viata intre pictura bisericeasca si pictura de sevalet laica dar si aici sunt influentat de pictura bisericeasca."

Pictorul Vasile Pop Negresteanu:
" Sunt patru lucrari facute special pentru aceasta expozitie. Eu lucrez la Catedrala ortodoxa din Negresti Oas, in altar deocamdata, si acum am fost invitat aici la expozitie. Am facut o lucrare speciala pentru acest moment al Invierii Domnului Iisus. Arta inseamna viata si Arta a facut Creatorul Suprem facand acest Univers complex, acest Pamant cu omenire cu tot, cu noi insine, si dandu-ne acest dar al re-creatiei de fapt. Toaca prezenta aici e un semnal pornit tot de la Divinitate care anunta acest moment al Invierii, al legaturii cu Dumnezeu, cu Cuvantul lui. Ceea ce am expus aici reprezinta elaborari de acum 8-10 ani. Acum a venit vremea sa le materializez, la provocarea pe care mi-au facut-o colegii mei de le Sectia de Arta Religioasa."

Valeriu Susnea, creator de simboluri de arta religioasa:
"Cred ca lucrarile mele se integreaza  armonios aici in tot acest context foarte interesant de tehnici, de mozaic, de icoane bizantine. Simbolurile ma preocupa de mai mult timp. Am chiar acum o expozitie la Centrul International "George Apostu" din Bacau care se numeste "O realitate - oglindire simbol". Simbolul religios este, cred eu, indispensabil in creatia oricarui artist, indiferent ca el este pictor, grafician, sculptor si, cu atat mai mult, noi cei care am terminat Sectia de Arta Murala de la Universitatea de Arte din Bucuresti avem aceste preocupari. Eu am si o a doua pasiune, aceea de restaurator de pictura murala de epoca si, bineinteles, simbolurile religioase sunt prezente si in creatia mea.  Lucrand si la restaurare de biserici te supui de fiecare data, urcand pe schela, la un canon dar canoanele acestea nu sunt numai canoane fizice ci sunt, in primul rand, canoane spirituale. In arta religioasa iti trebuie o anumita purificare, iti trebuie un gand bun ca sa poti sa te apropii de ea si sa iti pui amprenta ta pe panza alba."

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

.

16 Aprilie 2007

Vizualizari: 3280

Voteaza:

Expozitie de arta plastica religioasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE