Festivalul de pricesne "Blandul Pastor”

Duminica 2 iunie 2013, orele 16, va avea loc Editia a III-a a Festivalului de pricesne "Blandul Pastor", in foisorul Parohiei Aparatorii Patriei II - Sfantul Ambrozie, din cartierul bucurestean Berceni.

Cuvantul priceasna, necunoscut destul de bine de catre publicul larg, semnifica un imn, o cantare bisericeasca ortodoxa care acopera intervalul din timpul Sfintei Liturghii in care preotul si respectiv credinciosii se impartasesc cu Sfintele Taine ale Domnului lisus Hristos. Denumirea a devenit ulterior generica pentru o gama larga de cantece apartinand folclorului religios romanesc.

Pricesnele au un continut tematic variat, centrat in special pe comportamentul moral al crestinului, pe rugaciune de iertare, multumire si lauda la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioarei Maria si a sfintilor. Pricesnele sunt cantate cu precadere in bisericile parohiale de catre credinciosi, iar in ultimul timp, au devenit parte a repertoriului multor artisti consacrati, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea si transmiterea lor mai departe generatiilor viitoare.

Acest Festival isi propune, pe de o parte, sa descopere tineri si adulti dornici de a invata si interpreta pricesne, unele cunoscute, altele necunoscute publicului larg, sau uitate de-a lungul timpului de catre credinciosi, iar pe de alta parte, de a-i apropia prin cantec si mai mult de Biserica, mai ales pe tineri.

Festivalul este structurat pe doua sectiuni: Sectiunea l-a a elevilor «pana in 15 de ani» si Sectiunea a Il-a a interpretilor «peste 15 de ani».

A II-a editie a acestui Festival care a avut loc in data de 10 iunie 2012, s-a bucurat de mare interes din partea elevilor, tinerilor si chiar a adultilor din Capitala. Piesele muzicale care s-au clasat pe locurile I, II si III au fost postate pe youtube si pe site-ul parohtei vww.sfantulambrozie.ro

La editia a III-a a acestui Festival participa, urmare preselectiilor facute in perioada 19-21 mai 2013, un numar de 43 de finalisti din cadrul a sase parohii: Parohia Aparatorii Patriei I, Parohia Aparatorii Patriei II «Sfantul Ambrozie», Parohia «Constantin Brancoveanu», Parohia Sfintii Arhangheli - Huedin, Parohia Giulesti Sarindar si Paraclisul Adormirea Maicii Domnului a DGASPC sector 4, si de la zece Scoli gimnaziale: nr.76, 98, 99, 102, 108, 113, 129, 133, 153 si 189, din Capitala.

Juriul este format din artisti consacrati: Mihaela Craciun, presedintele juriului, Nicoleta Voicu si Constantin Magureanu. Sunt invitati sa cante artistii Marius Ciprian Pop si Angelica Mirea.

Parohia Aparatorii Patriei II - Sfantul Ambrozie va acorda Analistilor diplome de participare, iar castigatorilor premiilor I, II si III, diplome si trofee. Melodiile premiantilor vor fi postate in format video, pe site-ul parohiei si pe youtube.


Dorim sa subliniem munca deosebita depusa de catre profesorii de religie si de muzica de la scolile gimnaziale implicate, care i-au pregatit pe elevi pentru Festival, cu daruire si pricepere.

Biroul de presa al Parohiei Aparatorii Patriei II

.

31 Mai 2013

Vizualizari: 1331

Voteaza:

Festivalul de pricesne "Blandul Pastor” 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE