Herman Tristram Engelhardt, DHC al Universitatii '1 decembrie 1918' din Alba Iulia

Personalitati ale lumii teologice din tara si strainatate participa in aceste zile la Alba Iulia la cea de-a X-a editie a Simpozionului international „Familie, Filantropie si Etica sociala - Parteneriatul Stat-Biserica in Asistenta Sociala”. Aceasta manifestare este organizata de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia si Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia si se desfasoara pe trei sesiuni de referate, sustinute de catre teologi, profesori universitari, preoti si oameni de cultura din tara si strainatate, intre care prof. univ. dr. Herman Tristram Engelhardt si Mark Cherry, de la Universitatea din Texas, Corinna Delkeskamp-Hayes din Frankfurt, profesorul Ludwig Tavernier de la Koblenz, cunoscutul parinte Msg. Dr. Albert Rauch din Regensburg si cativa profesori din Anglia, Italia, Moldova, precum si din tara noastra. In deschidere, vineri, 6 mai, s-a oficiat un Te Deum in Capela Facultatii de Teologie Ortodoxa, iar ulterior au fost deschise lucrarile in Aula „Dumitru Staniloae”, prin cuvantul Inaltpreasfintitului Parinte Andrei Andreicut, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului.

In contextul declararii anului 2011 – Anul Omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii, in cuvantul sau Inaltpreasfintitul Mitropolit Andrei a subliniat importanta familiei in societatea contemporana: „Faptul ca familia e atat de vulnerabila se datoreaza lipsei de iubire jertfelnica. Este loc si pentru soti si pentru copii. Omul care nu e dispus la jertfelnicie, la sacrificiu, nu-l poate odihni pe celalalt si nu primeste pruncii ca pe un dar al Cerului. Privita ca un simplu contract social, care are drept motivatie interesul egoist, familia se poate destrama repede. Disparand avantajele materiale la care nazuia unul dintre parteneri, familia se prabuseste. Se prabuseste pentru ca n-are la temelie credinta in Hristos, Care pentru mireasa Sa S-a adus jertfa pe Cruce. Familia este, asa cum ne invata Sfantul Ioan Gura de Aur, „ecclesia domestica”, biserica cea mica, care, impreuna cu alte biserici mici, alcatuieste Biserica cea mare, Biserica lui Hristos pe care nici portile iadului nu o vor darama”.

Un moment important in desfasurarea simpozionului de la Alba Iulia l-a constituit solemnitatea decernarii vineri, 6 mai, a titlului de Doctor „Honoris Causa” al Facultatii de Teologie Ortodoxa, profesorului universitar dr. Herman Tristram Engelhardt de la Universitatea din Texas din Statele Unite ale Americii, renumit nu doar prin convertirea sa la ortodoxie in anul 1991, cat mai ales prin activitatea ce urma sa o desfasoare incepand din acel moment.

Considerat unul dintre fondatorii bioeticii crestine, prof. Engelhardt si-a facut cunoscuta implicarea sa in acest domeniu prin numeroase scrieri care au aparut in intreaga lume. S-a nascut din parinti romano-catolici, insa la varsta de 50 de ani, in urma participarii la Sfanta Liturghie intr-o biserica ortodoxa chiar de praznicul Nasterii Domnului, s-a convertit la ortodoxie, fiind urmat de intreaga sa familie. Printre sutele de opere ale profesorului universitar american, s-a consacrat cu precadere Fundamentele Bioeticii Crestine.

La solemnitatea decernarii titlului de DHC, Laudatio a fost citit de catre decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa, prof. univ. dr. Emil Jurcan, comprimand activitatea bogata desfasurata de profesorul american in planul bioeticii crestine. Documentul a inclus o scurta prezentare a vietii, o analiza a activitatii in domeniul bioeticii, a principalelor studii si volume scrise in Limba Engleza si traduse in peste 10 limbi. S-a evidentiat, de asemenea, activitatea stiintifica, dar si cea pe planul social-misionar desfasurata dupa convertirea la ortodoxie.

Lucrarile Simpozionului international se vor incheia duminica, 8 mai, urmand ca in cursul zilei de luni, profesorul universitar dr. Herman Tristram Engelhardt sa fie prezent la Cluj-Napoca, unde va conferentia in fata studentilor Facultatii de Teologie Ortodoxa si va sustine o prelegere la Centrul de Bioetica.

Sursa: radiorenasterea.ro

07 Mai 2011

Vizualizari: 764

Voteaza:

Herman Tristram Engelhardt, DHC al Universitatii '1 decembrie 1918' din Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE