Hram la Manastirea Cerneti

Luni, 29 octombrie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste pe "Sfanta Cuvioasa Anastasia Romana", manastirea Cerneti isi sarbatoreste hramul. Aceasta veche vatra monahala este asezata in imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu Severin.

Pentru ca este o manastire de maici, cu prilejul tarnosiri din 24 august 2008, Prea Sfintitul Parinte Nicodim a randuit pentru manastirea din Cerneti un al doilea hram si anume "Sfanta Cuvioasa Anastasia Romana", pomenita in fiecare an la 29 octombrie.

Manastirea a fost zidita in anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformari ulterioare intre anii 1784 - 1794 si este cunoscuta in istorie si ca asezamant episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul in anul 1837. Biserica fortificata, avand un turn clopotnita masiv si inalt, ziduri groase si ferestre de tragere inguste, permitand apararea din interior, face parte din ansamblul fostei manastiri, din care se mai pastreaza urme din ruinele chiliilor si zidului de incinta.

Slujbele in biserica manastirii au fost oficiate o buna parte de timp de preotul paroh din satul Cerneti, iar din anul 1970 manastirea a fost trecuta in patrimoniul muzeului „Portile de Fier”, moment in care toate obiectele de cult au fost asimilate in depozitul muzeului, loc in care se pot vedea si astazi. Alaturi de Gura Motrului, Topolnita, Valea cu Apa, manastirea Cerneti a fost printre metoacele inchinate manastirilor Tismana si Bistrita.

In temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei, in decembrie 2004, a dezbatut si aprobat reactivarea Manastirii "Sfanta Treime" din satul Cerneti, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, in iulie 2005, a aprobat reinfiintarea acestui lacas monahal care functioneaza in cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud. In ultimii ani s-au zidit aici doua corpuri de chilii, precum si trapeza si bucatarie.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

25 Octombrie 2012

Vizualizari: 735

Voteaza:

Hram la Manastirea Cerneti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE