Hram la manastirea Cotmeana

Manastirea Cotmeana din judetul Arges si-a sarbatorit pe 29 august, cel de-al doilea hram inchinat Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Mii de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie Arhiereasca oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic impreuna cu un important sobor de preoti si diaconi.

Cu acest prilej Chiriarhul Eparhiei Argesului si Muscelului a adresat pelerinilor un cuvant de invatatura, prezentand intr-un scurt rezumat viata si activitatea Sfantului Ioan Botezatorul si in mod deosebit insemnatatea sarbatorii pe care o cinstim astazi.Inaltpreasfintia sa a multumit in final tuturor credinciosilor care iubesc biserica, si in mod deosebit celor care participa cu multa evlavie la Sfintele Slujbe oficiate la manastirea Cotmeana.

"Noi va multumim pentru dragostea cu care v-ati indreptat pasii, inima si sufletul spre Biserica lui Hristos. V-am simtit dintotdeauna, dar si azi mai ales, ca nu veniti la manastire cu indiferenta;v-am observat sinceritatea cu care va adresati inaintea Bunului Dumnezeu. De asemenea am observat cu cata evlavie va inchinati, marturisind astfel credinta in Sfanta Treime. Sunteti modele pentru clerici, si in mod deosebit pentru mine care am avut de invatat din cartile de inalta teologie si din evlavia dumneavoastra"
De asemenea, in timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit intru preot,diaconul Constantin Daniel, pe seama parohiei Caldararu din protoieria Costesti, iar in final a fost oficiata slujba parastasului pentru ctitorii acestui asezamant monahal.

Manastirea Cotmeana este considerata cea mai veche din Tara Romaneasca, avand prima atestare documentara la 20 mai 1388, data consemnata intr-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Batran.

Construita in prima sa forma de Radu I , domnitorul Tarii Romanesti, biserica manastirii a fost refacuta de Mircea cel Batran intre anii 1387-1389 si restaurata in anul 1711 de domnitorul Constantin Brancoveanu.

In partea exterioara biserica este ornamentata cu discuri ceramice colorate folosite pentru prima data in Tara Romaneasca.

Dupa perioada regimului comunist, in anul 1990 cu grija si binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Calinic, manastirea Cotmeana a fost redeschisa fiind asezat ca staret al noii obsti monahale parintele Ioasaf Boiciuc.

Langa biserica veche conservata ca monument istoric a fost adaugata constructia unei biserici impunatoare, un complex de chilii, o trapeza si gospodaria anexa.

Astfel manastirea Cotmeana a devenit treptat un impunator complex manastiresc care atrage saptamanal mii de pelerini din tara si strainatate, aici fiind oficiata zilnic Sfanta Liturghie, iar miercurea si vinerea Taina Sfantului Maslu si Moliftele Sfantului Vasile cel Mare.

Altar de credinta stramoseasca, manastirea Cotmeana dainuie de peste 620 de ani pastrand aprinsa candela credintei crestine a poporului roman-ortodox.

Sursa: eparhiaargesului.ro

 

.

30 August 2011

Vizualizari: 1754

Voteaza:

Hram la manastirea Cotmeana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE