Hram la Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Galati

Marti, 8 noiembrie, Manastirea "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", cunoscuta si cu numele de Metoc, din Galati si-a sarbatorit hramul. La aceasta sarbatoare a fost prezent si IPS Casian impreuna cu preacucernicii parinti consilieri de la centrul eparhial.

Ierarhul Dunarii de Jos a slujit Sfanta Liturghie impreuna cu ieromonahii si fratii acestui asezamant in biserica veche de 206 ani, ctitorie a negustorului galatean Gheorghe Sisman.

Fiind singura manastire din oras, galatenii au venit in numar mare la slujba aratandu-si evlavia fata de acesti doi mari rugatori in ceruri pentru noi, Gavriil si Mihail, care pururea vad fata lui Dumnezeu, asa cum ne spun sfintii parinti.

Dupa liturghie s-a facut o slujba de pomenire a ctitorilor manastirii la mormantul vrednicului de pomenire staret, arhimandrit mitrofor Teofil Pandele.

Asa cum se intampla in fiecare an, devenind deja o traditie, Inaltpreasfintitul Casian a mers cu un sobor de preoti, ieromonahi si diaconi la Scoala Gimnaziala nr.24 care poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, si care se afla exact langa manastire.

Aici s-a facut o rugaciune pentru toti elevii acestei scoli, pentru cadrele didactice si pentru parintii lor, dupa care s-au pomenit toti profesorii adormiti intru Domnul, care au predat in aceasta scoala, timp de peste un secol. A urmat un scurt program artistic sustinut de elevii acestei scoli constand din cantece si poezii. La final copiii au primit cate un pachetel cu mancare din partea manastirii.

In perioada 1832-1838, in casele manastirii a functionat prima scoala publica din Galati. Scoala avea o clasa elementara, in care se predau citirea, scrisul, aritmetica si cateva rugaciuni, toate dupa o singura carte, „Intaile cunostinte” si o clasa normala, in care se invatau gramatica, aritmetica si geografia. In anul scolar 1832-1833 au invatat un numar 80 de elevi. Pe terenul actualei manastiri s-a construit si cladirea noii scoli publice din Galati, pamantul fiind donat de Manastirea Neamt la staruintele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Aceasta scoala, existenta si astazi, a fost inaugurata la 16 aprilie 1853.

Sursa: edj.ro

 

.

07 Noiembrie 2012

Vizualizari: 656

Voteaza:

Hram la Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE