Hramul Manastirii Polovragi

Vineri, 15 august, cand Biserica Ortodoxa face pomenirea Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase manastiri gorjene, Polovragi, isi praznuieste hramul. Cu acest prilej, ierarhul nostru, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, va savarsi Sfanta Liturghie la cunoscuta vatra monahala.

Ceremoniile religioase vor incepe de joi seara, cand se va savarsi slujba de Priveghere, in cadrul careia se va canta Prohodul Maicii Domnului, un frumos imn liturgic inchinat adormirii sale.

Cantarile stranei vor fi asigurate de un grup psaltic de la Catedrala Episcopala din Drobeta Turnu Severin.

Sfantul asezamant monahal de la Polovragi este situat la nord-est de Tg.

Jiu, pe soseaua Tg. Jiu - Rm. Valcea, intr-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor.

Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona.

Biserica manastirii Polovragi cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" este zidita in stil bizantin, avand forma trilobata cu abside laterale. Turla este de forma poligonala, cu firide largi, ornamentate in partea superioara si acoperita cu tabla, ca si biserica. Catapeteasma executata din lemn de tei, reprezinta o adevarata capodopera a vechii sculpturi romanesti, avand o bogata ornamentatie cu impletituri florale. Pridvorul in stil brancovenesc este spatios, deschis, sustinut de opt coloane din piatra.

Manastirea are si o colectie muzeala, ce adaposteste o bogata colectie de icoane pe lemn si sticla, ce provin din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, precum si depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3000 de volume in limbile romana, slavona si greaca.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

12 August 2014

Vizualizari: 525

Voteaza:

Hramul Manastirii Polovragi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE