Inaltpreasfintitul Mitropolit Mihail Staikos a trecut la Domnul

Inaltpreasfintitul Parinte Mihail Staikos, Mitropolitul ortodox grec pentru Austria, din Patriarhia Ecumenica, a trecut aseara la Domnul.

Fostul Arhiepiscop ortodox grec al Vienei s-a nascut pe 22 noiembrie 1946, in Atena. A studiat la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii din Tesalonic, unde a obtinut titlul de doctor in Teologie.

In sedinta Sfantului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, intrunit pe 5 noiembrie 1991, pentru prima oara sub presedintia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, Episcopul Mihail Staikos a fost ales Mitropolit al Austriei si Exarh pentru Europa Centrala si Ungaria.

A predat la Institutul de Bizantinologie si Elenistica din Viena, iar in perioada 1996-1999 a detinut functii importante in Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Austria.

Ca delegat al Patriarhului Ecumenic a reprezentat, in numeroase randuri, Patriarhia de Constantinopol la diferite intalniri panortodoxe si ecumenice, precum si in cadrul Conferintei Bisericilor Europene.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS parintele Nicolae Dura, preotul romanilor ortodocsi din Viena: „Mitropolitul Staikos a reprezentat pentru mine si pentru toti ortodocsii, dar si pentru austrieci o personalitate cu totul deosebita. El a trait aproape 50 de ani aici in Viena. In acest an in noiembrie ar fi implinit 25 de ani de cand a fost hirotonit episcop in Viena si 20 de ani de cand a fost numit mitropolit. Era un om cu totul si cu totul deosebit si am fost in mai multe randuri aproape de el. Nu doar ortodocsii si crestinii l-au apreciat, dar si personalitati ale vietii sociale. In iunie a primit cea mai inalta distinctie si anume, crucea de aur din partea presedintelui Austriei. Societatea austriaca l-a prezentat ca fiind o personalitate, un creator de hobby-uri intre biserici in primul rand, dar si intre neamuri. A insotit in mai multe randuri pe cancelarul Austriei, pe presedintele Austriei, deci era o personalitate cu totul si cu totul deosebita, iar pentru noi este o pierdere imensa”.

In data de 15 iunie 2009, Inaltpreasfintitul Mihail Staikos l-a primit la biserica ortodoxa greaca din Viena pe Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu prilejul vizitei pastorale a Intaistatatorului Bisericii noastre in Austria.

Sursa: basilica.ro
 

19 Octombrie 2011

Vizualizari: 467

Voteaza:

Inaltpreasfintitul Mitropolit Mihail Staikos a trecut la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE