Inaltpreasfintitul Parinte Ambrozie, Mitropolitul de Helsinki, la Zalau

Parohia „Sfantul Nicolae” din Zalau a imbracat astazi, 13 octombrie 2013, straie de sarbatoare. In aceasta zi Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Inaltpreasfintitul Parinte Ambrozie, mitropolitul de Helsinki, Finlanda si Preasfintitul Parinte Petroniu, Episcopul Salajului. Alaturi de cei doi ierarhi au participat la Sfanta Liturghie si parintii consilieri, membrii ai Permanentei Consiliului Eparhial al Episcopiei Salajului si Preacucernicii Parinti protopopi de la cele trei protopopiate din Eparhie.



In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Petroniu a hirotonit intru preot pe seama parohiei Fantanele Rus, din Protopopiatul Jibou, pe parintele diacon Traian Micle. De asemenea, Preasfintia sa a hirotonit intru diacon pe tanarul Cristian Porumb, acesta urmand a fi hirotonit preot misionar pentru Protopopiatul Jibou. In cuvantul de invatatura Preasfintitul Parinte Petroniu a explicat credinciosilor importanta din punct de vedere liturgic a fiecarei zi din cursul unei saptamani. Modelul saptamanii, de sapte zile, este preluat din cartea Facerii a Vechiului Testament, unde citim ca Dumnezeu a creat lumea in sase zile, iar in cea de-a saptea s-a odihnit. Atat la evrei cat si la greci prima zi a saptamanii era considerata duminica. La popoarele de limba engleza saptamana incepe cu ziua de Sunday, care este duminica, insa duminica a ajuns, in mod impropriu, sa fie socotita de unii oameni drept ultima zi a saptamanii. Denumirile zilelor saptamanii in limba romana au fost preluate din latina, unde fiecare zi era numita dupa un corp ceresc, care in mitologia vremii reprezenta si o zeitate pagana. Astfel, duminica era „dies Solis”, adica „ziua soarelui”. Dupa increstinarea Imperiului Roman aceasta zi s-a numit „dies Dominica”, adica „ziua Domnului”. Luni era „dies Lunae”, adica „ziua Lunii”, marti era „dies Martis” - „ziua planetei Marte”, miercuri era „dies Mercurii” - „ziua planetei Mercur”, joi era „dies Iovis” - „ziua planetei Jupiter”,vineri era „dies Veneris” - „ziua planetei Venus”, iar sambata era „dies Saturni” - „ziua planetei Saturn”. Chiar daca poporul nostru a preluat denumirile zilelor saptamanii din limba latina, cu mici modificari fonetice, Biserica Ortodoxa a creat ziua liturgica, cu continut crestin.

In continuare Preasfintia sa a explicat de ce din punct de vedere liturgic fiecare zi din saptamana este inchinata unui sfant. De vreme ce in fiecare zi a saptamanii, de luni pana sambata, pomenim ingeri sau oameni, care au fost creati de Dumnezeu si au ajuns la sfintenie, este normal ca duminica, prima zi a saptamanii, sa fie dedicata lui Dumnezeu Fiul, prin care a fost creata lumea si care este izvorul sfinteniei. La sfintele slujbe savarsite in Biserica noastra Domnul Hristos este pomenit in fiecare zi a saptamanii. De asemenea, pentru rolul Maicii Domnului de scara intre cer si pamant sau de vas ales oferit de umanitate pentru venirea in lume a Fiului lui Dumnezeu, Sfanta Fecioara Maria este de asemenea pomenita la sfintele slujbe din fiecare zi a saptamanii. Prin firea lor, ingerii ne sunt superiori noua, oamenilor, si ei au fost creati de Dumnezeu inaintea noastra. Din acest motiv ziua de luni, care urmeaza imediat dupa ziua Domnului, a fost dedicata de Biserica sfintilor ingeri sau puterilor ingeresti Cei mai vechi sfinti din calendarul crestin sunt dreptii si proorocii Vechiului Testament. Din acest motiv Biserica a dedicat ziua de marti Sfantului Ioan Botezatorul, iar prin el si celorlalti prooroci,el fiind cel mai mare dintre ei si singurul care l-a vazut pe Mantuitorul in viata pamanteasca. In amintirea vinderii Mantuitorului de catre Iuda, care a dus la rastignirea Sa pe cruce, noi postim miercurea, iar aceasta zi este inchinata Sfintei Cruci. In joia din „Saptamana patimilor” a avut loc cina cea de taina, cand in prezenta Sfintilor Apostoli Domnul Hristos a instituit Sfanta Euharistie. Din acest motiv la slujbele din aceasta zi sunt pomeniti Sfintii Apostoli. Joia este inchinata si Sfantului Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai indragiti sfinti ai Bisericii. Sfantul Nicolae este reprezentantul tuturor ierarhilor si al slujitorilor Bisericii Domnului Hristos, din orice treapta sacerdotala, care au ajuns la sfintenie. In vinerea din „Saptamana patimilor” Domnul Hristos a fost judecat, condamnat la moarte, batjocorit, rastignit si a murit cu trupul pe cruce, pentru noi si a noastra mantuire, de aceea vinerea postim, iar aceasta zi a fost inchinata de Biserica Sfintei Cruci, ca si ziua de miercuri. Sambata, ultima zi a saptamanii, a fost inchinata de Biserica mucenicilor care au suferit moarte martirica pentru credinta in Domnul Hristos, calugarilor cu viata sfanta, precum si tuturor inaintasilor nostri care au ajuns la sfintenie. Indemnul Preasfintitului Parinte Petroniu a fost ca fiecare zi din viata crestinilor trebuie sa fie un popas duhovnicesc si un urcus permanent spre dobandirea imparatiei lui Dumnezeu, avand ca ocrotitori si modele vrednice de urmat sfantul al carui nume il purtam de la botez, sfantul din ziua respectiva a saptamanii, cat si pe cei din calendar.

La randul sau Inaltpreasfintitul Parinte Ambrozie a multumit Preasfintitului Parinte Petroniu pentruospitalitatea de care a dat dovada si a oferit parintelui paroh Ionut Pop o icoana ce reprezinta Sfanta Treime. La final Preacucernicul Parinte paroh Ionut Pop, consilierul economic al Episcopiei Salajului si parohul bisericii a multumit celor doi ierarhi pentru cinstea pe care au facut-o parohiei si credinciosilor acestei parohii prin slujba savarsita in aceasta zi. De asemenea Preacucernicia sa a oferit celor doi ierarhi cate un epitrahil si un omofor in semn de apreciere. Raspunsurile la strana au fost date de grupul vocal Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Catedrala Episcopala din Zalau.

Parohia „Sfantul Nicolae” din Zalau a fost infiintata in anul 2008 pentru a raspunde nevoilor spirituale ale locuitorilor municipiului Zalau de pe strada 22 decembrie 1989 si a zonei riverane. Grija ridicarii unei biserici in aceasta zona a orasului a fost incredintata de catre Preasfintitul Parinte Petroniu Preacucernicului Parinte Ionut Pop. Piatra de temelie a bisericii a fost sfintita de catre Preasfintitul Parinte Petroniu in Duminica Tomii a anului 2009. Prin harnicia si jertfelnicia parintelui paroh Ionut Pop, inca de anul trecut sfintele slujbe se savarsesc deja in noua biserica, aceasta fiind in momentul de fata pregatita pentru a fi pictata.

Autor: Arhid.
Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

13 Octombrie 2013

Vizualizari: 711

Voteaza:

Inaltpreasfintitul Parinte Ambrozie, Mitropolitul de Helsinki, la Zalau 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE