Inhumarea in Biserica Ortodoxa Romana - Hotarari ale Sf. Sinod

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa de lucru din 5 iulie 2012, mentinand in vigoare hotararea din 15 iunie 1928, reconfirmata la 20 februarie 1933, a luat mai multe hotarari fata de practica necrestina a incinerarii mortilor, dupa cum ne informeaza Cancelaria Sfantului Sinod:

Din marturiile scripturistice, patristice, istorice si arheologice reiese ca Biserica a practicat de la inceput pana astazi inhumarea (inmormantarea). Ea corespunde invataturii Bisericii despre trup si datoriile fata de el, trup care trebuie sa fie redat pamantului din care a fost luat.

Biserica Ortodoxa Romana a avut si are o atitudine clara si ferm exprimata fata de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrata prin hotararea sinodala din anul 1928 si reconfirmata prin hotararea sinodala din anul 1933, asupra carora nu s-a mai revenit in nici un fel, intrucat acestea exprima punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricarui slujitor al Bisericii Ortodoxe Romane sa respecte aceste hotarari, iar din punct de vedere pastoral, sa lamureasca si sa determine pe credinciosi sa respecte traditia bimilenara a inhumarii crestinilor.

Abuzand de lipsa de informare corecta a credinciosilor si de acceptarea facila si fara discernamant de catre acestia a practicii incinerarii mortilor, ingaduita de unele biserici crestine din Occident si din America, unii preoti caterisiti sau depusi din treapta, doritori de castig si in totala separare de Biserica, savarsesc slujba de prohodire a celor decedati chiar in incinta crematoriului.

Exista si situatii in care incinerarea s-a facut fara voia sau impotriva dorintei celui decedat, din motive obiective (financiare sau legale, legi specifice unor state in care incinerarea este obligatorie). In astfel de situatii, chiriarhul este singurul care are autoritatea de a acorda sau nu dispensa, prin iconomie, in urma studierii amanuntite a fiecarui caz in parte, cu precizarea ca, pentru astfel de cazuri, slujba ce se va savarsi la depunerea urnelor funerare in cripte ar putea fi doar slujba Trisaghionului cu pomenire individuala.

Permanenta Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in sedinta din 20 martie 2012, a hotarat elaborarea unei circulare in legatura cu practica necrestina a incinerarii mortilor, in care sa se prevada indatorirea fiecarui cleric de a se conforma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1928 si 1933, avand obligatia de a-i indruma pe credinciosi sa respecte cu sfintenie practica ortodoxa a inhumarii (inmormantarii) celor adormiti si sa nu accepte incinerarea (arderea trupului celui decedat).

Apreciind ca problema incinerarii mortilor este comuna tuturor eparhiilor si ca masura adoptata de Permanenta Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor trebuie extinsa printr-o hotarare a Sfantului Sinod la nivelul tuturor centrelor eparhiale, in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) lit. a) din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, potrivit carora „Sfantul Sinod pastreaza unitatea dogmatica liturgica si canonica, statutara si regulamentara in Biserica Ortodoxa Romana, precum si comuniunea cu intreaga Biserica Ortodoxa'; ca urmare a discutiilor care au avut loc pe marginea propunerilor Comisiei pastorale, monahale si sociale, precum si a votului unanim exprimat, Sfantul Sinod a hotarat:

1. Mentine in vigoare urmatoarea hotarare a Sfantului Sinod din 15 iunie 1928, reconfirmata prin hotararea Sfantului Sinod din 20 februarie 1933:

a. „Preotii sa previna din vreme pe enoriasi, atragandu-le atentia ca, in cazul cand cineva dintre ei ar voi sa se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenta religioasa, fie la inmormantare, fie la pomenirea pentru morti dupa inmormantare.

b. Inainte de oficierea slujbei de inhumare (inmormantare) a unui crestin, preotul slujitor sa se informeze de la familia defunctului, la care cimitir va fi inmormantat cel decedat.

c. Celor ce totusi au fost incinerati sau se vor incinera din proprie vointa, sa li se refuze orice serviciu religios, atat la inmormantare, cat si la pomenirile pentru morti.'

2. In situatia in care incinerarea s-a facut fara voia sau impotriva dorintei celui decedat, din motive obiective (financiare sau legale, legi specifice unor state in care incinerarea este obligatorie), chiriarhul este singurul care are autoritatea de a acorda sau nu dispensa, prin iconomie, in urma studierii amanuntite a fiecarui caz in parte, cu precizarea ca, pentru astfel de cazuri, la depunerea urnelor funerare in cripte, se poate oficia doar slujba Trisaghionului cu pomenire individuala.

3. Preotii care se abat de la hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane privind practica incinerarii mortilor vor fi opriti de la lucrarea preoteasca si trimisi in judecata Consistoriului eparhial, spre sanctionare.

4. In cazul fostilor preoti, caterisiti sau depusi din treapta, care savarsesc slujba de prohodire chiar in incinta crematoriului, Inaltpreasfintitii si Preasfintitii Parinti Chiriarhi vor sesiza autoritatile competente pentru interzicerea accesului acestora in crematorii si cimitire si pentru sanctionarea penala, intrucat folosesc calitati mincinoase (de cleric al Bisericii Ortodoxe Romane) pentru a obtine un folos material injust, pagubind familiile indoliate (art. 215 alin. (2) Cod penal, infractiunea de inselaciune).

5. Inaltpreasfintitii si Preasfintitii Parinti Chiriarhi vor adopta masurile cuvenite pentru instiintarea clerului din fiecare eparhie despre continutul prezentei hotarari si despre obligativitatea acesteia in cuprinsul Bisericii Ortodoxe Romane.

6. Centrele eparhiale vor lua masurile necesare referitoare la indatorirea pastoral-misionara de a catehiza credinciosii cu privire la invatatura de credinta ortodoxa despre inhumare (inmormantare) si respingerea practicii incinerarii precum si de a acorda atentia cuvenita pastoratiei individuale a persoanelor indoliate.

7. Centrele eparhiale vor lua masuri in legatura cu indatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forta exemplului ajutorarea familiilor indoliate, pentru ca lipsa banilor sa nu fie un motiv de a incinera pe cei decedati, considerand ca inhumarea ar fi prea costisitoare.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 2394

Voteaza:

Inhumarea in Biserica Ortodoxa Romana - Hotarari ale Sf. Sinod 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact