Inscenarea de la Manastirea Bodesti

 

Inscenarea de la Manastirea Bodesti

- comunicat de presa -

 

Ieri, 18 septembrie 2007, postul de televiziune "Realitatea", preluand un material din "Academia Catavencu", a difuzat o informatie conform careia o "calugarita" (Elena Iovu) ar fi fost batuta de staretul Manastirii Bodesti din judetul Neamt.

 

Remarcam, in primul rand, faptul ca acest material de "presa" a fost intocmit de "Academia Catavencu" fara a oferi publicului si punctul de vedere al Arhiepiscopiei Iasilor, de care apartine canonic Manastirea Bodesti. Faptul ca stirea a fost intocmita cu neprofesionalism sau cu rea credinta rezulta si din faptul ca autorul ei nu s-a documentat sau n-a vrut sa se documenteze deloc asupra subiectului respectiv, care nu este o noutate pentru presa. Cel mai recent articol pe aceasta tema, intitulat "Decimarea Bisericii KGB", a fost publicat pe 13 septembrie 2007 de cotidianul "Ziua".

 

Schitul "Sf.

Vasile cel Mare" din Bodesti (ridicat ulterior la rangul de manastire) a fost infiintat pe un teren donat de Elena Iovu in 1996. Intrucat era unic proprietar al terenului, Elena Iovu a facut aceasta donatie, autentificata la notariat, fara a mai avea nevoie si de o semnatura a sotului. Precizam ca, inca de la infiintare, asezamantul monahal a fost destinat calugarilor, iar Elena Iovu a fost imputernicita sa stranga de la credinciosi donatii pentru constructiile care se ridicau. Toate cladirile din incinta manastirii s-au ridicat prin efortul financiar al unor credinciosi apartinand de Biserica Ortodoxa Romana si nu din veniturile, modeste de altfel, ale Elenei Iovu. Manastirea face parte din patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane si nu poate fi instrainata unui alt cult sau unei persoane fizice.

 

Intrucat, ulterior, Elena Iovu a aderat la Asociatia Crestinilor Ortodocsi Traditionali Liberi (infiintata de Ion Preoteasa, fost preot ortodox, caterisit de Arhiepiscopia Bucurestilor in 2005, pentru abateri de ordin moral), tinand cont si de faptul ca producea tulburare in incinta manastirii pe care o considera, in mod nejustificat, ca pe o proprietate personala, printr-o hotarare judecatoreasca din anul 2005, acesteia i s-a interzis sa mai intre in acest asezamant monahal. Trebuie sa mai precizam ca nici Elena Iovu, nici celelalte femei prezentate in fotografia din "Academia Catavencu" nu sunt calugarite (de altfel nici nu poarta insemnele monahale). In plus, Elena Iovu, asa cum pot confirma si localnicii, locuieste impreuna cu sotul ei, Vasile Iovu.

 

Scena filmata de un reporter al "Academiei Catavencu" prezinta momentul in care staretul Manastirii Bodesti o scoate afara din manastire pe asa-zisa "calugarita", aflata in incinta asezamantului monahal in pofida interdictiei judecatoresti. Reporterul nu s-a aflat "intamplator" acolo, el fiind cazat in zilele anterioare chiar in locuinta Elenei Iovu. In fata acestei provocari, staretul manastirii a fost nevoit sa evacueze fortat pe cei care tulburau activitatea unui cult legal constituit (fapta care constituie o infractiune), mai ales ca, desi fusese anuntata, Politia intarzia sa-si faca aparitia.

 

Regretam astfel de incidente si ne exprimam speranta ca, pe viitor, astfel de inscenari nu vor mai fi prezentate ca "stiri".

 

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

.

19 Septembrie 2007

Vizualizari: 1566

Voteaza:

Inscenarea de la Manastirea Bodesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE