Instalarea noului protopop al Resitei

Sambata, 9 martie, la praznuirea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, a avut loc, in biserica parohiala cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din cartierul resitean Govandari, hirotesia si instalarea noului protopop al Resitei in persoana pr. Petru Berbentia

Evenimentul festiv a debutat la orele diminetii cu oficierea Sfintei Liturghii de catre un sobor de preoti condus protos.

Casian Ruset, secretarul Eparhiei Caransebesului, in prezenta Intaistatatorul Episcopiei Caransebesului, Preasfintitul Lucian, a membrior Permanentei Consiliului Eparhial, a tuturor preotilor din Protopopiatul Resita, a autoritatilor centrale, judetene si locale, precum si a unui impresionant numar de credinciosi din localitate. La finalul slujbei, intr-un cadru festiv, protos. Casian Ruset a citit Gramata episcopala, iar apoi chiriarhul a hirotesit si instalat pe noul protopop al Resitei, pr. Petru Berbentia.

Dupa investirea in functie, pr Petru Berbentia a declarat: "Astazi este o zi speciala, pentru ca dupa 30 de ani de slujire in ogorul Domnului, Preasfintitul Lucian a considerat ca trebuie sa preiau fraiele Protopopiatului Resita. Stiu ca este greu, dar in acelasi timp stiu ca nu este imposibil, pentru ca noi oamenii suntem cei ce trebuie sa ducem mai departe Biserica lui Hristos chiar prin vremurile tulburi prin care trecem noi astazi. De asemenea, sunt convins ca relatia cu Centrul eparhial va fi foarte buna, ca avem deschidere si intelegere la cei conduc destinele Bisericii din Banatul Montan, dar sunt la fel de convins ca vom avea si sprijinul fratilor preoti din Protopopiatul Resita".

In incheiere, Preasfintitul Lucian a marturisit: "Credem ca experienta parintelui Petru Berbentia se va dovedi si in conducerea Protopopiatului Resita, care este cel mai intins protopopiat, cu cei mai multi preoti si cei mai multi credinciosi. Este format din saptezeci de parohii, parohii care in momentul de fata se confrunta cu multe probleme, dar cu siguranta ca asa cum pr. Petru Berbentia a stiut sa-si chiverniseasca bine parohia incredintata, ctitorind o biserica intr-un cartier fara biserici din Resita, suntem convinsi ca in timpul cel mai scurt noul protopop, pr Petru Berbentia, va chivernisi asa cum se cuvine Protopopiatul Resita, dovedind ascultare, supunere si dragoste fata de noi, de Centrul eparhial si bineinteles, dovedind dragoste si intelegere fata de toti preotii si credinciosii din acest binecuvantat protopopiat”.

Pr. protopop Petru Berbentia este slujitor in municipiul Resita din anul 1995, este ctitorul bisericii parohiale cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", biserica situata in cartierul Govandari, cel mai mare al municipiului Resita. In prezent parohia desfasoara numeroase activitati culturale, social-filantropice si misionare, de asemenea, desfasoara si o intensa lucrare de pastrare si promovare credintei si a limbii romane pentru credinciosii romanii din Serbia si Ungaria.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

11 Martie 2013

Vizualizari: 626

Voteaza:

Instalarea noului protopop al Resitei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE