Lamuriri in legatura cu primele demersuri pentru construirea Asezamantului romanesc de la Ierihon

Fata de informatiile aparute recent in diferite publicatii locale din Moldova referitoare la contributia parintelui arhimandrit Ilarion Argatu la construirea Asezamantului romanesc de la Ierihon, pentru corecta informare a opiniei publice, precizam:

Terenul initial de 833 metri patrati nu a fost cumparat de parintele Arhimandrit Ilarion Argatu. In anul 1991, a avut loc o intelegere personala intre mostenitorul terenului, domnul Dumitru Samoila, si parintele arhimandrit Ilarion Argatu care au imputernicit un avocat pentru continuarea demersurilor juridice. Din motive necunoscute, avocatul nu a finalizat demersurile pentru trecerea terenului in proprietatea parintelui Ilarion Argatu. Dupa numirea in postul de Superior al Asezamintelor romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, cu binecuvantarea Patriarhiei Romane, parintele arhimandrit Ieronim Cretu a initiat demersuri pentru lamurirea situatiei. Ulterior, Tribunalul din Ierihon, constatand vicii de procedura juridica, a hotarat ca proprietarul de drept al terenului este domnul Dumitru Samoila.

Dupa rezolvarea conditiilor procedurale, in anul 1996, cu acordul autoritatilor palestiniene si sprijinul Reprezentantei diplomatice a Romaniei in Palestina, domnul Dumitru Samoila a donat legal terenul Patriarhiei Romane.

In evidenta donatorilor pentru construirea Asezamantului romanesc de la Ierihon reiese ca parintele arhimandrit Ilarion Argatu a contribuit cu donatii in valoare 33 000 de dolari la care, ulterior, s-a adaugat suma de 4 000 de dolari din partea parintelui Alexandru Argatu. De asemenea, familia parintelui Ilarion Argatu a mai donat pentru biserica Asezamantului o Sfanta Evanghelie cu coperti din argint, carti de cult, vase liturgice, un policandru din alama, trei iconostase din lemn de tei si o serie de icoane praznicale. In plus, familia parintelui Argatu a contribuit financiar partial la manopera catapetesmei bisericii Asezamantului romanesc.

In urma traducerii corecte a textului scrisorii in limba engleza adresata parintelui arhimandrit Ilarion Argatu de catre Preasfintitul Parinte Secretar Timotei de Porphiropolis din 24 mai 1991, publicata de parintele Alexandru Argatu in cartea „Viata parintelui Ilarion Argatu, scrisa de mana sa”, nu reiese ca acesta a primit binecuvantarea scrisa a Patriarhului Diodor I pentru constuirea Asezamantului romanesc de la Ierihon. De fapt, este vorba de multumiri si binecuvantari in general transmise parintelui Ilarion Argatu pentru vesmintele arhieresti pe care el le-a oferit in dar patriarhului Ierusalimului.


Se stie ca Patriarhul Diodor a dat binecuvantare verbala, deoarece una scrisa nu putea fi eliberata din cauza opozitiei unor membri ai Sinodului, care nu intelegeau ca pelerinii nu sunt doar simpli turisti, ci ei vor sa se roage impreuna in limba materna intr-un camin de pelerini.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

31 Mai 2011

Vizualizari: 812

Voteaza:

Lamuriri in legatura cu primele demersuri pentru construirea Asezamantului romanesc de la Ierihon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE