Manastirea Patrunsa isi sarbatoreste Ocrotitoarea

Cu prilejul praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva, duminica, 14 octombrie, Manastirea Patrunsa isi sarbatoreste Ocrotitoarea.

Manastirea Patrunsa este situata in comuna Barbatesti, judetul Valcea, la 7 km departare de sat si are hramul „Cuvioasa Parascheva”, de la numele mamei episcopului Climent al Ramnicului, care a ridicat acest ansamblu monahal in 1740 in amintirea faptului ca aici a fost nascut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugara peste munte de frica unei invazii turcesti, adapostindu-se la poalele muntelui Buila, in locul numit astazi Patrunsa.

Manastirea a fost distrusa in urma caderii unei stanci, fiind refacuta in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru si postelnicul Ion Barbatescu, probabil urmasi ai episcopului Climent.

In anul 1895, schitul a fost iarasi parasita si lasata fara slujitori, dar a fost readusa la viata intre anii 1934-1935 si resfintita in ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu. Actuala constructie dateaza din sec.

XIX iar pictura este in stil Brancovenesc cu influente populare (vezi Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe pictat deasupra intrarii la pridvorul exterior).

Biserica a suferit modificari in 1963 si 1977 cand a fost construita casa staretului Veniamin Grigorescu (1935-1975) si Paul Niculescu 1975-1990, atunci fiind inchis pridvorul si biserica acoperita cu tabla. Manastirea se pastreaza astazi in stare buna si este declarata monument istoric.

Sursa: arhiram.ro

.

14 Octombrie 2012

Vizualizari: 522

Voteaza:

Manastirea Patrunsa isi sarbatoreste Ocrotitoarea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastirea patrunsa

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE