Manastirile maramuresene Rohia si Moisei isi asteapta pelerinii

Credinciosii din Episcopia Maramuresului si Satmarului au o evlavie deosebita la Preasfanta Fecioara Maria, pe care o cinstesc in mod deosebit in fiecare an, in ziua de 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Pelerinaje cu traditie la Manastirile Moisei si Rohia
In zilele premergatoare sarbatorii, maramuresenii, de la mic la mare, imbracati in costume populare, pornesc in pelerinaj la manastirile din judet, care isi sarbatoresc in aceasta zi hramul.

Este deja o traditie, ca grupuri de credinciosi din toate satele din Tara lapusului, dar si din Bistrita sau din Maramuresul istoric, condusi de preotul lor, sa se deplaseze pe jos, zeci de kilometri, pana la manastirile Rohia sau Moisei, cantand pricesne si cerand binecuvantare si ajutor din partea Preasfintei Fecioare Maria, cea care mijloceste pentr noi in fata Fiului sau, Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Maica Domnului, cinstita in mod deosebit de maramureseni
In fiecare an credinciosi din intreaga Transilvanie vin sa se inchine la icoana Maicii Domnului de la Manastirea Rohia, asista si participa toata noaptea la slujbele ce se oficiaza aici cu prilejul hramului Adormirii Maicii Domnului. Sarbatoarea de la manastirea „Sfanta Ana” de la Rohia incepe anul acesta inca din seara zilei de 13 august, cand dupa slujba Vecerniei, icoana Maicii Domnului, despre care se spune ca este facatoare de minuni, va fi scoasa in procesiune si asezata in pridvorul noii biserici, pentru cei care vin la manastire sa poata sa se inchine, dupa cum a declarat pr. Macarie Motogna, egumenul Manastirii „Sfanta Ana” de la Rohia.

In ajunul sarbatorii, de la ora 17, va incepe slujba Vecerniei cu Litie, urmata de slujba Privegherii de toata noaptea, timp in care pelerinii se vor putea marturisi pentru a fi impartasiti in cadrul Sfintei Liturghii. Dimineata, in ziua hramului, slujbele vor continua cu sfintirea apei, Taina Sfantului Maslu de obste si de la ora 9:30 Sfanta Liturghie, oficiata de PS Episcop Iustin Sigheteanul, in sobor de preoti si diaconi, a mai mentionat pr. Macarie Motogna, egumenul Manastirii „Sfanta Ana” de la Rohia.

Manastirea Moisei isi asteapta pelerinii
Un pelerinaj cu traditie are loc an de an cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului si la Manastirea Moisei din judetul Maramures. Aici, in fiecare an, mii de credinciosi din zona Maramuresului, dar si din alte zone ale tarii se aduna pentru a participa la hramul manastirii. Pelerinii iau parte la sfintele slujbe si se inchina icoanei Maici Domnului, daruita asezamantului monahal de un calugar din Muntele Athos.

Potrivit staretului Manastirii Moisei, ieromonahul Teofil Pop, an de an in preajma zilei de 15 august, preotii din toate satele Maramuresului voevodal, impreuna cu tinerii si copiii din satul lor, dupa ce in timpul postului Sfintei Marii la fiecare vecernie cu paraclis au pregatit pricesne in cinstea Maicii Domnului, in ajun, pe 14 august, pornesc cu totii spre manastirea de la Moisei. Acestia vin pentru a se ruga Maicii Domnului si pentru a participa la sfintele slujbe oficiate aici cu prilejul hramului manastirii. Anul acesta in mijlocul obstii monahale si a pelerinilor va fi IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, care va oficia in ziua de 15 august Sfanta Liturghie in sobor de preoti si diaconi.

Istorie de veacuri
Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Moisei este una dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Episcopia Maramuresului si Satmarului, avand in decursul istoriei un rol important in apararea si sustinerea unitatii de dreapta credinta, de neam, de limba si de constiinta nationala a romanilor din aceasta parte a tarii.

Primii monahi s-au nevoit aici inca din secolul al V-lea, iar in veacul al XVI-lea a luat fiinta o modesta sihastrie din care a evoluat manastirea de acum. In 1599, calugarii de aici au ridicat biserica veche, pastrata si astazi. Pentru a feri manastirea de influente straine sau de acapararea de catre alte culte, a fost pusa sub ocrotirea puternicei manastiri de la Putna, ca metoc al acesteia, timp de aproape 100 de ani. A fost inzestrata de boierii din Moisei cu intinse terenuri si paduri.

Biserica veche a manastirii a fost sfintita la data de 15 august 1672, de Sfantul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care detinea atunci si demnitatea de Episcop al Maramuresului. A fost resedinta episcopala in ultima perioada a pastoririi Episcopului Serafim de Petrova si la inceputul pastoririi Episcopului Dosoftei al II-lea Teodorovici. Locasul de cult a fost restaurat in anul 2011, lucrandu-se in prezent la pictura interioara. Biserica mare a manastirii a fost zidita in 1911, pictata in 1982 si sfintita in 1986 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanul.

Manastirea Moisei a avut un rol de cetate aparatoare a dreptei credinte din Maramures, tinea stranse legaturi cu ierarhii si cu marile centre ortodoxe din Moldova si Tara Romaneasca, de unde se aduceau mereu carti de slujba si invatatura ortodoxa, cu care se pastrau bisericile tinutului. Aici a functionat si o scoala unde tinerii invatau carte, precum si o scoala de pictura de icoane si biserici si se initiau viitorii preoti si cantareti bisericesti.


Autor: Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

13 August 2014

Vizualizari: 824

Voteaza:

Manastirile maramuresene Rohia si Moisei isi asteapta pelerinii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE