Marturisirea credintei in Duminica Ortodoxiei la Roman

Peste doua sute de preoti, impreuna cu sute de credinciosi sositi din intreaga Eparhie a Romanului si Bacaului, au participat, in Duminica Ortodoxiei, alaturi de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, la procesiunea organizata in centrul orasului Roman. Evenimentul religios, la care au fost aduse spre inchinarea credinciosilor icoanele facatoare de minuni de la Manastirea Giurgeni si din parohia Trifesti, icoane reprezentand hramurile bisericilor romascane, precum si 18 icoane ce infatiseaza in imagini viata Sfintei Parascheva, asa cum este ea reprezentata in Catedrala romascana, a fost incununat de prezenta raclei ce adaposteste moastele a 22 de sfinti. Un loc de mare cinste este acordat unei particele din moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflata in patrimoniul Catedralei din Roman inca din vremea domitorului Petru Rares.



Sarbatoarea a inceput in Piata "Roman Musat", unde multimea credinciosilor prezenti, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor locale si elevi ai mai multor institutii de invatamant romascane imbracati in costume populare, a asistat la slujba speciala de sfintire a icoanelor oficiata de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, spre bucuria sufleteasca a celor care au venit la procesiune purtand in maini icoanele sfintilor protectori. ”Astazi, simtim sufletele crestinilor care au aparat valorile credintei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, alaturi de cele ale martirilor care si-au dat viata pentru idealul sfant al credintei mantuitoare. Ne intalnim in procesiune cu icoanele care impodobesc bisericile si casele crestinilor. Astazi, purtand in maini icoanele sfintilor devenim si noi marturisitori ai dreptei credinte. Avem in mijlocul nostru icoane facatoare de minuni si racla de argint ce adaposteste moastele sfintilor din Catedrala arhiepiscopala. Intre ele s-a asezat, pentru prima data dupa sute de ani, si o particica din moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotioarea eparhiei noastre, aduse aici de Petru Rares. Aceasta racla, cu moastele sfintilor nostri, va fi permanent in Catedrala arhiepiscopala din Roman”, a spus, printre altele, ierarhul, in cuvantul de invatatura rostit cu aceasta ocazie. Pe tot parcursul procesiunii, 12 maici, care inconjurau racla cu sfintele moaste, au tamaiat sfintele odoare cu 12 cadelnite de argint.

In contexul serbarii Anului omagial euharistic si comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, Preasfintitul Parinte Episcop Ioachim a reamintit importanta pastrarii si cultivarii valorilor crestine avand ca model pe Sfintii Brancoveni. De asemenea, pentru a atrage atentia asupra necesitatii marturisirii dreptei credinte prin impartasirea cu Sfintele Taine, printre odoarele purtate in procesiune s+a aflat si un potir de mari dimensiuni aflat in patrimoniul Catedralei arhiepiscopale din Roman.

Un moment emotionant din cadrul evenimentului l-a constituit acordarea, din partea Preasfintitului Parinte Ioachim, a unei distinctii de vrednicie elevei Simona Elena Miron, pentru ”ravna si dragostea pe care le manifesta in promovarea valorilor spirituale ale Bisericii Ortodoxe, fiind calificata la faza nationala a Concursului Cultura si Spiritualitate romanesca”. In acest context, Preasfintia Sa a reamintit rolul pe care parintii si profesorii il au in formarea si educarea tinerilor in spiritul valorilor morale, caci, "parintii si dascalii crestini sunt cei dintai ce trebuie sa aiba constiinta ca sunt formatori de ingeri”. Apoi, intonand cantari bisericesti specifice acestei perioade, PS Parinte Episcop Ioachim, soborul de preoti, diaconi si multimea credinciosilor au pornit in procesiune spre Catedrala arhiepiscopala, purtand in maini sfintele icoane si inconjurand cu evlavie sfintele moaste. Aici, in Agheazmatarul situat in curtea devenita neincapatoare pentru credinciosi, Preasfintia Sa a citit icoase si condace din Imnul-acatist inchiat Sfintei Cuvioase Parascheva. Apoi, a multumit tuturor celor care au luat parte la aceasta procesiune si celor care au organizat-o, in mod special celor din Protopopiatul Roman. Dupa binecuvantarea ierarhului, rand pe rand, cler si popor s-au inchinat la racla cu sfintele moaste si la icoanele facatoare de minuni.

Toti participantii la procesiunea de la Roman au primit la iesirea din curtea Centrului eparhial un pahar de ceai cald si un sfintisor.


Sursa: epr.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Martie 2014

Vizualizari: 579

Voteaza:

Marturisirea credintei in Duminica Ortodoxiei la Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

duminica ortodoxiei

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE