Mesajul PF Daniel cu ocazia aniversarii a 600 de ani de atestare a Episcopiei Romanului

 

Mesajul PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia aniversarii a 600 de ani de atestare a Episcopiei Romanului

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia aniversarii a 600 de ani de atestare documentara a Episcopiei Romanului, 12 octombrie 2008:

Preasfintiei Sale,
Preasfintitului Ioachim Bacauanul,
Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului

Preasfintite Parinte Ioachim,

Cu aleasa bucurie si inaltare sufleteasca am primit instiintarea Preasfintiei Voastre privind organizarea unui bogat si semnificativ program de manifestari cultural-religioase pentru aniversarea a 600 de ani de existenta a Sfintei Episcopii a Romanului.

De la inceputul secolului al XV-lea, din vremea intemeierii sale de catre domnitorul Alexandru cel Bun si mitropolitul cel dintai al Moldovei, Iosif I Musat, Eparhia Romanului a fost, pana astazi, in cadrul vietii bisericesti a poporului roman, o prezenta pregnanta si permanenta.

Incepand cu cei dintai episcopi atestati documentar, Ioan, Samuil si Calist, este cu adevarat impresionant sirul neintrerupt al celor peste 70 de ierarhi care au pastorit in scaunul vladicesc de la Roman. Intre acestia figureaza numele unor mari carmuitori spirituali, devotati slujitori si straluciti carturari bisericesti, precum au fost Tarasie, Vasile si Teoctist I in vremea Sfantului Voievod Stefan cel Mare, Anastasie Crimca, mare miniaturist si ctitorul de vocatie de la inceputul secolului al XVII-lea (1606 -1608), Sfantul Dosoftei, talentatul versificator al Psaltirii, lucrare savarsita chiar in timpul episcopatului sau la Roman, intre anii 1660 - 1661, Leon Gheuca, traducatorul erudit din secolul al XVIII-lea (1769 - 1786), marii ctitori si fauritori de cultura, invatatii Veniamin Costachi (1796 - 1803) si Melchisedec Stefanescu (1879 - 1892). Apoi, in secolul XX, in sirul episcopilor Romanului au venit sa se adauge Lucian Triteanu, cu o indelungata pastorire intre 1923 si 1947, urmat de episcopii eparhioti din timpul greu al epocii comuniste, Teofil Herineanu (1949 - 1957) si Partenie Ciopron (1962 - 1978), iar din 23 aprilie 1978, Preasfintitul Parinte Episcop Eftimie, actualul Intaistatator al eparhiei, care, iata, a implinit, chiar in acest an, trei decenii de binecuvantata si rodnica arhipastorire, ajutat fiind in ultimii ani de Preasfintia Voastra, Preasfintite Parinte Ioachim, la bunul mers si la realizarile deosebite din viata bisericeasca a acestei eparhii.

Rememorand suita numeroasa a episcopilor Romanului remarcam faptul ca ei au provenit, indeobste, dintre staretii si duhovnicii de seama din aceste parti ale tarii, multi dintre ei trecand, mai inainte, prin scaunele arhieresti de la Radauti si Husi, pentru a ajunge, mai apoi, mitropoliti ai Moldovei.

Iar pana acum patru dintre acestia au fost inscrisi in calendarul ortodox roman ca sfinti: Dosoftei si Teodosie de la Brazi, Mitropoliti ai Moldovei si Sucevei, Pahomie de la Gledin si Ioan de la Rasca si Secu, Episcopi ai Romanului.

Viata bisericeasca a inregistrat in Episcopia Romanului, timp de sase sute de ani, realizari de mare semnificatie. Intaistatatorii eparhiei au avut, de-a lungul timpului, o prezenta culturala si o activitate sociala intensa in viata Moldovei si a Romaniei intregite.

Misiunea spirituala si culturala s-a realizat, din vechime, atat prin slujirea liturgica si pastorala, cat si prin contributia episcopiei la dezvoltarea invatamantului si a culturii in general.

Timp de sase secole, vatra de lumina, cetate misionara, arcada peste timp, punte intre traditie si actualitate, Episcopia Romanului reuseste sa fie azi o eparhie dinamica si misionara, mai ales prin daruirea jertfelnica a Preasfintiei Voastre, a clerului, monahilor si credinciosilor ei harnici si darnici.

Cu sentimente parintesti si fratesti, multumim pentru invitatia pe care ne-ati adresat-o cu prilejul aniversarii celor sase secole de existenta a eparhiei, felicitam pe Preasfintitul Parinte Episcop Eftimie, pe Preasfintia Voastra, pe toti ierarhii prezenti la aniversare, pe clerul si credinciosii Episcopiei Romanului, rugand totodata pe Bunul Dumnezeu sa daruiasca tuturor pace si sanatate, bucurie sfanta si mult ajutor in slujirea Bisericii lui Hristos, spre slava Preasfintei Treimi si mantuirea oamenilor.

+ DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sursa: basilica.ro

.

11 Octombrie 2008

Vizualizari: 737

Voteaza:

Mesajul PF Daniel cu ocazia aniversarii a 600 de ani de atestare a Episcopiei Romanului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE