Mitropolitul Bartolomeu, evocat la Cluj-Napoca

Mitropolitul Bartolomeu a fost evocat joi, 7 februarie la Cluj-Napoca, in cadrul unei seri culturale. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Clujului, a avut loc de la ora 17 in Sala Mare a Muzeului Mitropoliei, aflata la subsolul Catedralei.

Au participat la eveniment Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, membri ai centrului Eparhial, precum si personalitati ale lumii academice clujene. In deschidere, Mitropolitul Clujului a vorbit despre reintemeietorii Eparhiei Clujului, Episcopul Nicolae Ivan si Mitropolitul Bartolomeu: "Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost unul dintre marii nostri inaintasi - verticalitatea, credinta, loialitatea sa fata de Biserica si fata de neam sunt vrednice de a fi imitate. Fiind aproape de sorocul in care s-a facut pomenirea de doi ani de la mutarea lui in lumea celor drepti, o salba de evenimente se leaga unul de altul in jurul acestei date. Ne bucuram ca si alti oameni cu mare suflet sunt impreuna cu noi cinstitori ai memoriei intaistatatorilor eparhiei Clujului".

A urmat evocarea primului mitropolit al Clujului, vrednicul de pomenire Bartolomeu, facuta de profesorul Vasile Dancu: „Calatoria mea pe urmele Mitropolitului Bartolomeu a fost una grea pentru mine. Poate ca nu m-am raportat de la inceput la statura sa intelectuala cu smerenie, ci mai degraba cu aspra judecata, asta trebuie sa o recunosc. Insa pe masura ce am inaintat in cercetarea mea, indoiala a inceput sa se transforme in solidaritate, iar solidaritatea in iubire, iar spre finalul vietii sfintiei sale am simtit disperarea ca odata cu dansul se prabuseste o lume pe care atunci nu stiam cum o vom putea sprijini ca sa nu se darame.”

Penultimul moment a fost rezervat unui grup de actori de la Teatrul National din Cluj-Napoca si Teatrul Municipal din Turda (Matei Rotaru, Catalin Herlo, Adriana Bailescu, Dan Chiorean si Petre Bacioiu, respectiv Narcisa Pintea), care au lecturat cateva fragmente din piesa de teatru "Mesterul Manole" semnata de Valeriu Anania.

Seara culturala s-a incheiat cu un micro-recital de vioara sustinut de Alexandra Crisan si Manuela Lupu.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

08 Februarie 2013

Vizualizari: 542

Voteaza:

Mitropolitul Bartolomeu, evocat la Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Mitropolitul Bartolomeu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE