Mitropolitul Bartolomeu: Tema unificarii datei pascale nu reprezinta un obstacol de netrecut


Declaratie de presa

In anul acesta crestinii de pretutindeni traiesc bucuria de a sarbatori Invierea Domnului in aceeasi zi.

Daca ceea ce ar trebui sa fie normal provoaca bucurie, deci o exceptie de la regula, inseamna ca regula in sine, adica practica generala, reprezinta o anormalitate.

Nu-mi propun sa analizez mecanismele istorice care au dus la dezbinarea crestinilor pe tema calendarului. Amintesc doar ca Biserica a stabilit o regula inca in secolul al IV-lea, prin Sinodul Ecumenic de la Niceea, care o hotarat in unanimitate ca Pastile sa fie sarbatorite in prima Duminica de dupa luna plina care-i urmeaza echinoctiului de primavara. Asadar, punctul fix era echinoctiul, iar calcularea acestuia i-a fost incredintata Bisericii din Alexandria, Egiptul fiind pe atunci patria astronomiei.


Stiinta astrelor insa a evoluat in timp, noile descoperiri au provocat calcule noi, in 1924 a fost adoptat calendarul gregorian, dar numai de catre o parte din tarile crestine, pe cand celelalte au ramas la cel iulian, si asa se face ca tot mai des circula intrebarea: De ce nu hotarasc Bisericile ca Invierea Domnului sa fie praznuita de toti crestinii la aceeasi data? Oare nu ar trebui sa se ajunga la o intelegere, cu atat mai mult cu cat data Pastilor nu este o problema de dogma, ci doar una de practica liturgica?


Doresc sa informez opinia publica de la noi ca tema unificarii datei pascale se afla pe agenda Consiliului Ecumenic al Bisericilor, ca ea nu reprezinta un obstacol de netrecut, ca, prin urmare, se poate ajunge la un consens, dar ca, asemenea tuturor problemelor de aceasta natura, rezolvarea si punerea ei in practica cer timp si rabdare. Nu va fi suficienta o simpla hotarare de la centru, fie ea si unanima. E absolut necesar ca ea sa fie omologata de catre clerul si credinciosii tuturor Bisericilor. Sa nu uitam ca de-a lungul secolelor s-au creat traditii adanc inradacinate in constiinta si practica populara si ca alinierea lor la actualitate nu se face cu usurinta. Noi, romanii, avem exemplul din 1924 cand reforma calendarului a fost hotarata de sus, fara o prealabila pregatire a poporului, ceea ce a provocat rezistenta stilistilor din Moldova si constituirea lor intr-o unitate disidenta care dainuie si astazi.


Daca, cel putin din cand in cand, coincidentele calendaristice le ofera tuturor crestinilor bucuria de a sarbatori impreuna Invierea Domnului, faptul in sine reprezinta garantia ca ceea ce este astazi o exceptie, maine poate fi regula. Esential insa nu este cand sarbatorim Pastile, ci cum le sarbatorim.

 

Sursa: arhiepiscopia-ort-cluj.org

 

.

06 Aprilie 2007

Vizualizari: 4354

Voteaza:

Mitropolitul Bartolomeu: Tema unificarii datei pascale nu reprezinta un obstacol de netrecut 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE