Mitropolitul Olteniei a sfintit Biserica 'Sfantul Grigorie Decapolitul' din Craiova

În duminica a VII-a după Sfintele Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul 1 Ecumenic), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor craioveni din parohia „Târgul de afară”. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a noii biserici din lemn cu hramurile „Sfântul Grigorie Decapolitul” și „Sfântul Ioan Evanghelistul” , sfânt locaș zidit din temelie în perioada 16 decembrie 2014 – 22 ianuarie 2015.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre importanța credinței, evlaviei și participării sufletetești a credincioșilor la lucrarea de zidire a unui locaș de închinăciune. Înaltpreasfinția Sa a accentuat ideea potrivit căreia Dumnezeu dorește ca bisericile să se ridice concomitent cu credința noastră.

„Duhul lui Dumnezeu este Acela care ne unește”
„Dacă nu avem o biserică sufletească în zadar construim biserici pământești, pentru că omul trebuie să aibă întotdeauna mintea ridicată la ceruri și mîinile îndreptate spre lucrare. Astfel s-a zidit această biserică și noi aducem mulțumire lui Dumnezeu că ea s-a putut să se împlinească în condiții grele cu stăruință dar cu nădejde că vom avea și iată că avem acest locaș sfânt, această casă a lui Dumnezeu “, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

În continuare, Mitropolitul Olteniei a pus la inima celor prezenți alese învățături duhovnicești și dogmatice despre lucrarea Sfintei Treimi în biserică și în sufletele credincioșilor. „Mântuitorul Iisus Hristos, cum am auzit și în Evanghelia de azi, este prezent în mijlocul nostru și ascultă rugăciunile noastre sau mai degrabă primește rugăciunile noastre sau, dacă am putea spune și mai mult, că se roagă împreună cu noi pentru că El în Duhul Sfânt ne duce spre Tatăl cel ceresc și astfel la Sfânta Liturghie noi întotdeauna aducem rugăciuni Tatălui Ceresc în Mântuitorul Iisus Hristos prin Duhul Sfânt. Deci Duhul lui Dumnezeu este Acela care ne unește, ne aduce din toate părțile, din toate locurile, ne aduce de la casele noastre pentru că simțim ceva în adâncul nostru, în interiorul nostru care ne îndeamnă să venim la biserică pentru ca să primim sfințenie și să fim și ocrotiți de puterea lui Dumnezeu. Numai în Biserică suntem ocrotiți pentru că aici ne descoperim fiecare în parte a fi copii ai lui Dumnezeu. Și cum orișice părinte își iubește copiii săi, cu atât mai mult Tatăl cel ceresc ne iubește pe noi mai ales când venim în casa Sa așa cum spunem: Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a sfințit-o, ca să mântuiască și să sfințească sufletele noastre “ , a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
Potrivit actului de târnosire, citit de părintele Nicolae Ion, Protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord, piatra de temelie a sfântului locaș s-a pus la 29 noiembrie 2014 de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Biserica este construită din lemn iar în perioada martie – noiembrie 2015 s-au realizat clopotnița și gardul împrejmuitor.

Pentru strădania depusă la ridicarea noii biserici, părintelui paroh Ion Iliuță i-a fost acordat rangul de iconom iar mai mulți credincioși care l-au sprijinit în lucrarea de construcție au primit din partea Mitropoliei Olteniei gramate de mulțumire. „După foarte multe încercări am reușit să îmi îndeplinesc o mare dorință care m-a determinat să plec de la țară să vin la oraș. Să aleg o parohie, un sector fără biserică pentru a face o biserică pentru credincioși. Era o mare necessitate pentru credincioșii din acest cartier pentru că distanța dintre cele două biserici, la Electro și la gară, era foarte mare. Dar până la urmă am reușit chiar dacă am închiriat acest teren. Nici nu se uscase bine cerneala pe certificatul acela de urbanism, la trei zile am turnat temelia. La patru zile Înaltpreasfințitul a venit aici și ne-a pus piatra de temelie. În maxim trei săptămâni am reușit să ridicăm biserica. Pe 11 februarie, la două luni după ce am demarat lucrările, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului, am reușit să facem prima slujbă aici în prezența părintelui protoiereu iar pe de data de 15 februarie am săvârșit prima Sfântă Liturghie “, a spus părinte paroh Ion Iliuță.

Firu Gabriela
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

14 Iunie 2016

Vizualizari: 784

Voteaza:

Mitropolitul Olteniei a sfintit Biserica 'Sfantul Grigorie Decapolitul' din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE