Moment aniversar la Catedrala Episcopala din municipiul Zalau

Marti, 18 octombrie 2011, la Catedrala Episcopala "Inaltarea Domnului" din municipiul Zalau a fost oficiata slujba de Te-Deum cu ocazia aniversarii a patru ani de la infiintarea Episcopiei Salajului.

La 18 octombrie 2007, in acelasi loc, in prezenta vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, a Preasfintitului Parinte Episcop Sofronie, Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului si a Preasfintitului Parinte Petroniu, la acea vreme arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, a autoritatilor locale, a preotilor si a unui numar insemnat de credinciosi, la finalul Sfintei Liturghii, s-a desfasurat sedinta extraordinara a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului.



In acest context au fost invocate argumentele de ordin teologic, canonic, istoric, misionar, pastoral, administrativ, cultural si economic care pledeaza pentru infiintarea Episcopiei Salajului si a fost reafirmata convingerea ca prezenta unui episcop ortodox in Salaj ar fi un adevarat balsam pentru ranile istoriei noastre.

In unanimitate, spre bucuria tuturor celor care au participat la aceata sedinta, Adunarea Eparhiala a decis infiintarea Episcopiei Salajului.

La propunerea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Bartolomeu, subiectul infiintarii unei Episcopii in Salaj a fost inscris pe ordinea de zi a sesiunii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 22-24 octombrie 2007. Dupa o minutioasa analiza a intregului material documentar si dupa o profunda dezbatere a argumentelor invocate in favoarea unei astfel de decizii, Sfantul Sinod, in sedinta din 22 octombrie 2007, constatand faptul ca sunt indeplinite toate conditiile formale si de fond, a aprobat tot in unanimitate infiintarea Episcopiei Salajului, cu sediul in municipiul Zalau, ca sufragana a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Cu ocazia acestui moment aniversar Preasfintitul Parinte Petroniu, Episcopul Salajului, a multumit tuturor celor care au facut ca ceea ce se spera la intrunirea din urma cu patru ani sa devina realitate.

Sursa: episcopiasalajului.ro
 

.

19 Octombrie 2011

Vizualizari: 457

Voteaza:

Moment aniversar la Catedrala Episcopala din municipiul Zalau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE