Muzeu de arta ortodoxa la Biblioteca Nationala

Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, pomenit de Biserica noastra la 5 august, este ocrotitorul Bibliotecii Nationale a Romaniei. Hramul institutiei a fost marcat, duminica aceasta, la 5 august 2012, prin inaugurarea, in incinta Bibliotecii, a unui spatiu muzeal in care au fost expuse obiecte de patrimoniu. Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a oficiat aici o slujba de binecuvantare.

„Legatura spirituala dintre acest spatiu muzeal cu caracter religios si Biblioteca Nationala il reprezinta mai ales faptul ca pe locul unde s-a construit Biblioteca Nationala a Romaniei, inainte de 1989, a existat o biserica ce a fost daramata si in apropierea acestui loc inca alte doua biserici care au fost daramate. Legatura expresa intre Sf. Ioan Iacob de la Neamt si Biblioteca Nationala este faptul ca Sf. Ioan Iacob a fost ales de catre bibliotecari a fi patronul lor spiritual deoarece el a implinit aceasta functie de bibliotecar atunci cand se afla vietuitor la Manastirea Neamt.”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

Muzeul de arta religioasa ortodoxa a fost amenajat cu sprijinul Patriarhiei Romane.

„Incercam sa aratam prin acest muzeu ca de fapt bibliotecile in spatiul romanesc se datoreaza bisericii si de fapt cartea tiparita de la inceputuri si incet, incet, pana in zilele noastre nu se poate desprinde de ce a insemnat cultura, spiritualitate ortodoxa. Stim de altfel ca prima carte din spatiul romanesc apartine calugarului Macarie, la Targoviste. Prin urmare este o legatura fireasca intre Biblioteca si Biserica”, a spus Conf. Univ. Dr. Elena Tirziman, director, Biblioteca Nationala a Romaniei.

Noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei a fost inaugurat si sfintit in luna aprilie a acestui an.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

06 August 2012

Vizualizari: 893

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE