Olimpiada Religie - Faza judeteana din Cluj-Napoca

Faza judeteana a Olimpiadei de Religie a fost gazduita sambata, 10 martie, de Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca. Cei aproape 100 de elevi, din clasele VII – XII, inscrisi la olimpiada au fost primiti in Paraclisul Seminarului de catre Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, care a rostit o rugaciune si i-a binecuvantat pe copiii si profesorii participanti.

In cuvantul rostit cu aceasta ocazie, Mitropolitul Andrei i-a indemnat pe copii la bunatate, intelepciune si cumintenie: „Toata lumea doreste ca Romania sa mearga mai bine inainte, sa nu fie atatea convulsii, atatea lipsuri, atatea necazuri cate sunt astazi. E un lucru foarte limpede ca nu se va putea face lucrul acesta decat cu oameni cuminti. Si cei ce conduc si cei care administreaza nu sunt luati din alta parte, ci din sanul poporului roman.

Ori poporul roman de maine sunteti voi. Si-atunci, in masura in care vor fi tot mai multi oameni cuminti, credinciosi, seriosi, in acea masura si clasa politica si administratia se va schimba calitativ. Ei, dumneavoastra, cei care ati venit la Olimpiada de Religie, eu cred ca asa trebuie sa va faceti pilda celor din jur, incat sa-i contaminati de bunatate si de intelepciune si de cumintenie pe toti colegii vostri din Judetul Cluj, din Transilvania si, de ce nu, din toata Romania”.

Elevii au primit de la Parintele Mitropolit cate o carte si o iconita, apoi au intrat in salile de clasa unde, incepand cu ora 10.00, au primit subiectele. Dupa explicatii, pentru rezolvare au avut la dispozitie doua ore. In anul acesta, spre deosebire de anii precedentii, subiectele pentru faza judeteana a Olimpiadei de Religie au fost intocmite la nivel judetean.

Despre desfasurare si rezultatele Olimpiadei de Religie ne-a vorbit pr. Liviu Vidican-Manci, inspectorul scolar judetean de religie si presedinte executiv al Comisie de organizare a Olimpiadei: „Sigur ne-am pliat pe un tip de subiect, dupa o macheta pe care am primit-o de la nivel central. Nu au fost prezenti numai elevi ortodocsi ci am avut si o participare a unor elevi din Biserica Greco-Catolica, 5 la numar. Toti au primit subiectele asa cum au fost ele gandite, alese, discutate. A fost o prezentare frumoasa cu foarte putini absenti si elevii au dat dovada de multa concentrare. Luni au fost afisate rezulatele si astazi le-am inaintat Inspectoratului Scolar pentru a fi puse in mod oficial pe site-ul ISJ-ului. Tot sambata a avut loc si Olimpiada de Religie pentru Alianta Evanghelica. La fel, s-a incheiat aceasta Olimpiada fara a fi probleme semnalate. Si acolo a fost o prezenta serioasa. Pe fiecare an de studiu este un singur elev care s-a calificat – acesta este regulamentul. Sigur ca la nivel de etapa judeteana sunt date premiile I, II, III si trei mentiuni. Avem mai multi castigatori dupa cum urmeaza: Padurean Victor, clasa a VII-a de la Scoala „I. Bob” din Cluj-Napoca (nota 10), de la clasa a VIII-a Nemtu Denisa Maria de la Colegiul National „E. Racovita” din Cluj-Napoca (nota 10), la clasa a IX-a Costea Carla Patricia de la Liceul „O. Goga” din Huedin (nota 10), la clasa a X-a Farcas Silviu Vlad de la Colegiul National „E. Racovita” din Cluj-Napoca (nota 10), la clasa a IX-a Osovei Cosmin de la Liceul „A.P. Ilarian” din Dej (nota 9,80) si la clasa a XII-a Fratila Gina de la Liceul „L. Blaga” din Cluj-Napoca (nota 9,50). Ii felicitam cu aceasta ocazie pe toti cei care au participat si indeosebi pe cei care vor reprezenta Judetul Cluj la etapa nationala de la Oradea. Le dorim mult spor si sa le limpezeesca Dumnezeu mintea si sa le dea putere ca sa poata avea rezultate frumoase si acolo”.

Lucrarile au fost corectate de o comisie formata din 12 cadre didactice si nu au fost contestatii. Rezultatele obtinute de olimpici au fost afisate luni, 12 martie, atat la avizierul Seminarului Teologic Ortodox, cat si la celelalte scoli participante, dupa cum a mai precizat parintele inspector Liviu Vidican Manci. De asemenea, rezultatele vor fi trimise si la Centrul de Excelenta Cluj.


Sursa: radiorenasterea.ro

.

14 Martie 2012

Vizualizari: 1736

Voteaza:

Olimpiada Religie - Faza judeteana din Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE