Parastas pentru Arhiepiscopul Teofil Herineanu

Sute de credinciosi clujeni au participat duminica, 6 noiembrie, in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, la Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, si la un Parastas pentru regretatul arhiepiscop Teofil Herineanu. Inaltpreasfintitul Andrei a fost inconjurat de numerosi preoti si diaconi, iar in cadrul slujbei a deslusit cuvintele pericopei evanghelice din Duminica a 24-a dupa Rusalii, care a amintit de minunea invierii fiicei lui Iair savarsita de Mantuitorul Hristos:

„Daca acest cort, locuinta noastra pamanteasca, se va strica, avem zidire de la Dumnezeu, casa nefacuta de mana, vesnica, in ceruri. Aceasta este realitatea. Aceasta este credinta crestina care ne intareste, ne face curajosi in fata necazurilor si chiar in fata mortii”, a subliniat Parintele Mitropolit Andrei.

La finalul Sfintei Liturghii s-a savarsit un parastas pentru Arhiepiscopul Teofil Herineanu, care a pastorit eparhia de la Cluj intre anii 1957-1992. Ierarhul s-a nascut la 11 noiembrie 1909, in localitatea Arcalia, judetul Bistrita-Nasaud. A studiat la Academia Teologica Unita din Cluj-Gherla si s-a specializat la Facultatea de Teologie Catolica din Paris. In 1949 a fost ales episcop titular la Eparhia Romanului si Husilor, iar in scaunul eparhial de la Cluj a fost ales in 1957. In timpul arhipastoririi sale, Episcopia Clujului a fost ridicata la rang de Arhiepiscopie, moment in care chiriarhul Teofil Herineanu a devenit arhiepiscop. Arhiepiscopul Teofil Herineanu a trecut la cele vesnice in 3 noiembrie 1992 si a fost inmormantat intr-o cripta in subsolul catedralei din Cluj-Napoca.

Avand in vedere ca sambata, credinciosii ortodocsi au participat la slujbe si rugaciuni de pomenire a celor adormiti, fiind Mosii de iarna, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a reactualizat, in cuvantul de invatatura de duminica, declaratia de presa facuta cu referire la practica incinerarii mortilor. Redam mai jos argumentele aduse de ierarh:

„Biserica are ratiunile ei atunci cand e vorba de respingerea incinerarii. Nu e vorba ca Dumnezeu, la Parusie, nu-i va putea invia si pe cei incinerati. Ci este vorba de alte considerente morale, dintre care pe unele le trecem in revista: 1. Este vorba de a respecta cuvantul lui Dumnezeu: „pamant esti si in pamant te vei intoarce” (Facere 3, 19). Acest cuvant al Sfintei Scripturi este preluat de slujba inmormantarii si de cea a parastasului. 2. Inmormantarea marturiseste atat stricaciunea, cat si preamarirea si invierea trupurilor. Incinerarea, promovata, in general de oameni nereligiosi, este o contramarturie pentru amandoua. Ar vrea sa sugereze ca nu este nici stricaciune a trupurilor, nici inviere a lor. 3. Ca si graul, trupurile sunt puse in pamant pentru a renaste la o alta modalitate de existenta. 4. Inmormantarea Domnului Hristos si Invierea Sa din morti au pentru crestini o valoare arhetipala”.
 

07 Noiembrie 2011

Vizualizari: 431

Voteaza:

Parastas pentru Arhiepiscopul Teofil Herineanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE