Parohia Preajba din Targu Jiu a fost resfintita

Credincioşii din cartierul târgujian Preajba au trăit duminică, 3 iulie, o dublă bucurie duhovnicească: resfinţirea Bisericii parohiale cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi prezenţa în mijlocul lor a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. IPS Sa a săvârşit aici slujba de resfinţire a sfântului locaş, în urma încheierii lucrărilor de restaurare şi consolidare, precum şi Sfânta Liturghie, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La aceste momente liturgice s-au adăugat şi două hirotonii: diaconul Mădălin Ţicleanu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Raci, comuna Negomir, judeţul Gorj, iar Constantin Baciu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Bârseşti, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

Cinstirea unui sfânt reprezintă o înălţare a noastră către Dumnezeu
În cuvântul rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a detaliat învăţăturile desprinse din textul evanghelic al Duminicii a 2-a după Rusalii (Chemarea primilor apostoli, Matei 5, 14-16, 10, 17-18, 32-33), subliniind ajutorul şi mijlocirea înaintea tronului ceresc de care ne bucurăm şi noi din partea Sfinţilor Români, vrednici urmaşi ai Sfinţilor Apostoli. „Sfinţii Români, pe care Biserica noastră a hotărât să-i cinstească în această duminică, strălucesc în Împărăţia cea veşnică a lui Dumnezeu precum stelele pe cer. De asemenea, în fiecare cimitir odihnesc trupuri ale unor oameni sfinţi, căci mulţi sunt cei aleşi de Dumnezeu fără ca noi să îi cunoaştem. Chiar şi în zilele noastre, în jurul nostru uneori, trăiesc sfinţi, oameni cu viaţă curată, oameni discreţi pe care nu-i luăm în seamă pentru că, zicem noi, parcă nu sunt potriviţi cu epoca în care trăim. Numai că ei, plăcuţi fiind înaintea lui Dumnezeu, ne vor judeca la Înfricoşata Judecată când vor sta de-a dreapta Mântuitorului Iisus Hristos. Îi vom vedea atunci pe Sfinţii Brâncoveni care au ales cununa muceniciei în locul bogăţiilor şi demnităţilor trecătoare ale acestei lumi. Îi vom vedea pe Sfinţii Cuvioşi Grigorie de la Bistriţa, Calinic de la Cernica, Nicodim de la Tismana, Irodion de la Lainici şi alţi sfinţi cuvioşi care au ştiut să-i răscumpere timpul, să aleagă viaţa de post şi rugăciune, de iubire faţă de Dumnezeu. O vom vedea pe Sfânta Filoteia, pe Sfânta Parascheva şi pe mulţi alţii alături de Cel venit să judece lumea. De aceea este necesar ca până suntem în lumea aceasta să să cerem şi să ne bucurăm de ajutorul şi mijlocirea sfinţilor, să le urmăm modelul de viaţă curată şi jertfelnicie şi să punem copiilor noştri numele lor, pentru că foarte important este ca pruncii noştri să aibă în ceruri ajutători, rugători şi protectori. Să ne iubim sfinţii care au fost oameni în trup ca şi noi, care au avut aceleaşi ispite, uneori chiar mai mari ca ale noastre, dar au ştiut şi au dorit să le biruiască. Să le urmăm exemplul de viaţă şi credinţă, să vizităm mănăstirile şi bisericile unde s-au ostenit, să le sărutăm sfintele moaşte şi să le prăznuim sărbătorile, pentru că orice cinstire a unui sfânt reprezintă şi o înălţare a noastră spirituală către Împărăţia lui Dumnezeu”. În încheiere IPS Părinte Irineu a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru ajutorul dat la restaurarea sfântului locaş de rugăciune şi i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit spre a împodobi şi înfrumuseţa Casa lui Dumnezeu.

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Preajba, Protoieria Târgu Jiu Nord, a fost ridicată între anii 1919 – 1924 de către enoriaşii parohiei în frunte cu preotul paroh Petre Bănoiu. Sfântul locaş a fost târnosit la 2 noiembrie 1924 de către vrednicul de pomenire Bartolomeu, Episcopul Râmnicului Noului Severin. Ultima restaurare a bisericii a început în august 2015 şi a fost finalizată cu sprijinul credincioşilor şi a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu. Pentru implicarea deosebită în această sfântă lucrare, preotul paroh Ionuţ Pădureanu a primit rangul bisericesc de iconom, iar mai multe persoane au primit Gramate chiriarhale de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei.


Preot Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

05 Iulie 2016

Vizualizari: 405

Voteaza:

Parohia Preajba din Targu Jiu a fost resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE