Pelerinaj pe calea Maicii Domnului


Acum mai bine de 300 de ani, o intimplare neobisnuita avea sa transforme peste noapte o mica asezare uitata din nordul Ardealului intr-un vestit loc de pelerinaj. Un anume Ioan Cupsa, nemes din Nicula, daruise bisericii din satul sau o icoana pe lemn infatisind pe Maica Domnului cu Pruncul. Preotul Luca din Iclodul Mare se trudise sa o scoata la iveala, printre liturghii si vecernii, adaugind lumini peste lumini, din virful penelului sau tocit de-atita neodihna. La o vreme, icoana a inceput sa lacrimeze.

Claudia Lupsa, 37 de ani, secretara
"Cine n-a auzit de vestitul pelerinaj la icoana facatoare de minuni de la Nicula? Probabil ca istoria icoanei si a manastirii care o adaposteste este cunoscuta de putina lume, dar traditia pelerinajului la Nicula s-a pastrat, iar faima icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului a depasit cu mult granitele Ardealului.

Nu am am mai fost de ani buni la Nicula."

Robert Pantea, 50 de ani, inginer
"Am auzit de acest pelerinaj, iar din punctul meu de vedere este un lucru extraordinar ca traditia se pastreaza inca, in contextul desacralizarii tot mai accentuate care ne afecteaza si pe noi romanii. Este imbucurator faptul ca mai exista tineri care fac acest pelerinaj, aceasta fiind conditia indispensabila ca acest eveniment sa fie respectat si de generatiile urmatoare. Am vazut multi tineri asezati la coada atunci cind icoana facatoare de minuni a fost adusa, nu cu mult timp in urma, si la Cluj."

Irina Asaftoaie, 24 de ani, studenta
"Am auzit de Manastirea Nicula si de icoana deosebita care se afla acolo, dar nu stiu foarte multe despre aceasta traditie si nici nu am fost niciodata acolo. Recunosc ca as merge si eu, macar din curiozitate. Poate am ocazia sa merg chiar saptamina viitoare."

Sebastian O., 29 de ani, zugrav
"Bineinteles ca stiu de pelerinajul din 15 august la Manastirea Nicula. Din pacate, nu am reusit sa merg niciodata, de fiecare data s-a intimplat cite ceva ce m-a impiedicat sa ajung. Regret ca s-a intimplat asa, dar asta e. As vrea sa ajung in cele din urma, poate si pentru ca sint un mare admirator al icoanelor pe sticla si stiu ca acolo se realizeaza adevarate opere de arta."

Lavinia M., 60 de ani, pensionara
"Ultima oara am fost anul trecut si, ca de fiecare data, a fost ceva deosebit. Este impresionant sa vezi sute de mii de pelerini din toate colturile tarii care se aduna cu ocazia acestui eveniment important al ortodoxiei din tara noastra. Nu exista cuvinte sa poti descrie ceea ce se intimpla la Nicula.
Celor care nu au fost pina acum le recomand sa nu piarda aceasta ocazie."

A consemnat Bogdan POPAN
 
Monitorul de Cluj

.

11 August 2006

Vizualizari: 2492

Voteaza:

Pelerinaj pe calea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE