Pelerinaj la moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul

Ieri, 22 iunie, in Duminica Sfintilor Romani, la ctitoria domnitorului Matei Basarab, de pe malul lacului Caldarusani, a fost serbat cel de-al doilea ocrotitor, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti. La sarbatoarea obstii Manastirii Caldarusani, din judetul Ilfov, unde se afla racla cu moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, au participat numerosi credinciosi din Bucuresti si imprejurimi. Acestia au sosit inca de sambata, 21 iunie, pentru a participa la slujba de priveghere si pentru a se inchina sfintelor sale moaste ce se pastreaza in biserica manastirii.

Sarbatoarea hramului a culminat ieri cu savarsirea Sfintei Liturghii de catre Preasfintitul Parinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, inconjurat de soborul de slujitori al Manastirii Caldarusani si preoti de la parohiile invecinate. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a evidentiat personalitatea si activitatea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, un calugar smerit, carturar, traitor si iubitor al isihiei, care de-a lungul intregii sale vieti a pus randuiala in Biserica, prin traducerea a numeroase opere ale Sfintilor Parinti, in special din cele ale Sfantului Ioan Gura de Aur si ale Sfantului Grigorie Teologul, si prin ridicarea culturala si duhovniceasca nu numai a preotilor, ci si a credinciosilor.

PS Episcop-vicar Ieronim Sinaitul a mai aratat ca Sfintii Romani, a caror pomenire a fost randuita de catre Sfantul Sinod al Bisericii noastre in prima duminica dupa praznuirea Duminicii Tuturor Sfintilor, sunt pentru noi rugatori inaintea Preasfintei Treimi si modele de urmat. „Trebuie sa continuam si noi, asemenea sfintilor, lucrarea Duhului Sfant in Biserica, prin straduinta de a trai intru dreapta credinta si de a intrupa in viata noastra virtutile, care sunt asemenea unor trepte duhovnicesti ce se inalta sprijinandu-se una pe cealalta. Virtutile, spune Sfantul Ioan Sinaitul, izvorasc una din cealalta, de aceea este important sa pornim la acest drum al urcusului duhovnicesc prin inglobarea in noi a harului lui Dumnezeu si a luminii celei duhovnicesti, precum ne este exemplu acestui minunat ierarh, carturar, pastor de suflete si rugator lui Dumnezeu intre smerenie care a fost si este Sfantul Grigorie Dascalul. Acest odor nepretuit de aici de la Sfanta Manastire Caldarusani nu este numai un protector si rugator pentru parinti, ci si al tuturor credinciosilor care raspund chemarii Mantuitorului Iisus Hristos“, a aratat PS Ieronim Sinaitul.

La final, arhim. Lavrentie Gata, staretul Manastirii Caldarusani, a multumit pentru prezenta Preasfintiei Sale, dar si numerosilor credinciosi si pelerini din intreaga tara, care au venit ieri pana la caderea noptii pentru a se inchina la raclele cu moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul si ale numerosilor sfinti mucenici din primele secole, ce se afla in biserica ctitoriei domnitorului Matei Basarab de pe malul lacului Caldarusani. (Ioan Busaga)

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Iunie 2014

Vizualizari: 631

Voteaza:

Pelerinaj la moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE