Pelerinii au invesmantat in rugaciune Manastirea Secu

Manastirea Secu din judetul Neamt si-a serbat ieri, de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, hramul. Astazi, asezarea monahala aflata in judetul Neamt, ii pomeneste pe Sf. Ierarh Varlaam si pe Sf. Cuv. Ioan de la Rasca si Secu.

Mii de pelerini au participat incepand de sambata seara la programul liturgic dedicat hramului Manastirii Secu din judetul Neamt. Desi vremea inceputului de toamna a fost neprielnica iar temperaturile au fost scazute, oamenii si-au indreptat pasii catre tinda raiului de la Secu. Cu acest prilej, moastele Sfantului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, au fost scoase in procesiune, fiind asezate spre inchinare in foisorul din curtea sfantului lacas. Oamenii au intrat si in biserica pentru a se inchina sfintelor icoane si raclei ce adaposteste particele din moastele mai multor sfinti ai Bisericii noastre. Loc de pelerinaj a fost si mormantul Sfantului Cuvios Ioan de la Rasca si Secu, aflat sub streasina Bisericii „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”. Hramul Manastirii Secu s-a bucurat anul acesta de prezenta unui numar mare de monahi, monahii si credinciosi care au venit la Secu pentru a cinsti martiriul Sfantului Ioan Botezatorul si pentru a se ruga pentru mantuirea sufletelor lor.

Petrecerea lui Irod, „izvor de tristete”

Pe un podium amenajat langa biserica din incinta manastirii, Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Dimitrios, Mitropolit de Irinopoulis (Tanzania), si PS Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, inconjurat de un sobor de 25 de preoti si diaconi. Din soborul de preoti au facut parte stareti si preoti de la mai multe manastiri sau parohii din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. La slujba de hram au participat, ca in fiecare an, autoritatile locale si judetene. Raspunsurile la strana au fost date de membrii Corului „Sf. Ierarh Varlaam” al Manastirii Secu. In timp ce preotii si diaconii s-au impartasit, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatia textelor din evangheliile citite in Duminica a XIV-a dupa Rusalii, facand legatura dintre acestea. „Prima evanghelie citita astazi (n.r. ieri) vorbeste despre o petrecere iar cea de-a doua despre o nunta. Pe de o parte Irod isi serbeaza ziua de nastere, iar pe de alta parte in aceasta duminica s-a citit pilda nuntii fiului de imparat. Petrecerea lui Irod este izvor de tristete pentru ca i s-a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar cealalta este izvor de bucurie pentru ca imparatul isi casatoreste fiul. Dumnezeu Tatal participa la nunta fiului Sau, Hristos, care are drept mireasa Biserica, formata din credinciosii sai. La ziua lui Irod apare Irodiada, chipul pacatului, care a cerut capul Sfantului Ioan Botezatorul. La nunta fiului de imparat este descoperit un om fara haina de nunta, care este aruncat in „intunericul cel mai din afara”, cum spune Evanghelia”, a explicat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Lupta duhovniceasca in misiunea propovaduirii lui Hristos

La finalul slujbei, Inalt Preasfintitul Parinte Dimitrios a remarcat ca Manastirea Secu este o asezare monahala cu rezonanta istorica atat pentru istoria poporului roman dar si pentru istoria poporului grec in contextul revolutiei de eliberare de sub stapanirea otomana. „In urma cu 200 de ani, jugul otoman a facut posibila unirea popoarelor elen si roman intr-o lupta comuna pentru libertate. Astazi, Hristos uneste Biserica romaneasca cu cea elena pentru a lupta duhovniceste din punct de vedere misionar pentru a putea transmite Evanghelia fratilor nostri din Africa”, a adaugat IPS Dimitrios. Arhimandritul Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, a multumit ierarhilor, preotilor si credinciosilor care au venit sa participe la hramul inchinat Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul. IPS Teofan a citit apoi o rugaciune de dezlegare.

'Ploaia nu a fost un impediment pentru a sta la slujba'

Pelerinii care au la hramul Manastirii Secu s-au rugat pentru sanatate, bucurandu-se de frumusetea Sfintei Liturghii savarsita de cei trei ierarhi si de soborul de preoti. „Ne-a placut foarte mult slujba de astazi si aceasta manastire. Ne simtim mai curati la suflet si mai sfintiti, avand un avant spre a fauri viitorul. Este prima data cand vin la Manastirea Secu”, a declarat Lilian Munteanu din Chisinau. „M-am inchinat moastelor Sfantului Ierarh Varlaam care este praznuit maine (n.r. astazi) si am ascultat Sfanta Liturghie. Ploaia nu a fost un impediment pentru a sta la slujba, este de la Dumnezeu si El stie ce ne trebuie”, ne-a spus Elena Radu din Targu Neamt. „Vin in fiecare an la hramul Manastirii Secu pentru ca am mare evlavie la Sfantul Ioan Botezatorul, caruia ma rog mereu sa mijloceasca la Dumnezeu pentru mine. Mi-a placut foarte mult slujba oficiata de cei trei ierarhi si plec de aici cu o mare bucurie in suflet pe care o voi impartasi si celor de acasa”, a marturisit Dumitru Toader din Pascani. (Constantin Ciofu)

Sursa:mmb.ro

30 August 2010

Vizualizari: 927

Voteaza:

Pelerinii au invesmantat in rugaciune Manastirea Secu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE