Pomenirea Arhiepiscopului Antim Nica in Eparhia Dunarii de Jos

In Duminica a XXXIII-a dupa Rusalii, la Galati au fost sarbatoriti 105 ani de la nasterea vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunarii de Jos.

Programul liturgic si misionar a debutat sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale din municipiu prin oficierea Sfintei Liturghii de catre Chiriarhul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

La Sf. Liturghie au participat si persoanele cu dizabilitati, slujba fiind transpusa si in limbaj mimico-gestual.

Dupa cuvantul de invatatura, in prezenta rugatoare a poporului prezent la Sfanta Liturghie, Inaltpreasfintia Sa a savarsit slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica, dupa care, in pronaosul Catedralei, unde odihneste de la mutarea sa la cele vesnice in anul 1994, s-a cantat „Vesnica pomenire!“.

Arhiepiscopul Antim s-a nascut la 24 februarie 1908, in satul Bogzesti (tinutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de razesi, asezat in mijlocul codrilor, ce numara la acea vreme cu putin peste 100 de case. Tatal sau, Ananie Nicov († 1939), fusese, pana la nasterea lui Antim, invatator in sat, dupa care a fost hirotonit diacon. Mama, Anastasia, desi suferinda, si-a dedicat intreaga viata cresterii celor 12 copii. La botez, ierarhul de mai tarziu a primit numele Alexandru. Traind intr-o familie numeroasa, tanarul Alexandru a trebuit sa lucreze pamantul alaturi de parintii si fratii sai. In vara anului 1927 isi termina studiile la aceasta prestigioasa scoala, eliberandu-i-se diploma de absolvire a Seminarului Teologic din Chisinau, semnata si de preotul Grigore Pisculescu (Gala Galaction), care a fost presedintele Comisiei de examinare. Intre anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultatii de Teologie din Chisinau.

Este tuns in monahism la Manastirea Curchi din tinutul Orhei, in ziua de 24 iunie 1935, de catre mitropolitul Gurie, care-i da numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeste hirotonia intru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 este hirotesit protosinghel, iar pe 8 noiembrie 1940 primeste hirotesia intru arhimandrit.

A fost ales episcop al Cetatii Albe-Ismail si a fost hirotonit arhiereu in ziua de 23 ianuarie 1944, prin mainile si rugaciunile mitropolitului Irineu al Moldovei si Sucevei, arhiepiscopului Efrem al Chisinaului si episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, cand episcopul Cosma Petrovici este silit de autoritatile de atunci sa se retraga, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galati, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

In urma pensionarii episcopului Chesarie Paunescu al Dunarii de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galati pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat in scaun de patriarhul Justinian, in ziua de 19 august 1973.

In anii de pastorire la Galati, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogata activitate, atat pe plan administrativ, cat si pe plan spiritual, printre altele punand in valoare si aducand la lumina complexul paleocrestin de la Niculitel (locul unde au fost descoperite moastele Sfintilor Zotic, Atal, Camasie si Filip).

Ultima parte a vietii sale, desi marcata de o suferinta trupeasca, i-a fost mult mangaiata de catre Inalt Preasfintitul Parinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu-vicar timp de 4 ani si care i-a continuat cu mult zel opera in Via Domnului de la Dunarea de Jos.

Arhiepiscopul Antim si-a inceput calatoria cea cereasca pentru intalnirea cu Cel caruia I-a slujit cu atat de multa credinta chiar in Ziua de Inviere a anului 1994.

Trupul arhiepiscopului dr. Antim Nica a fost asezat in pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galati, unde odihneste si astazi, asteptand Invierea cea de Apoi.

Sursa: edj.ro

26 Februarie 2013

Vizualizari: 688

Voteaza:

Pomenirea Arhiepiscopului Antim Nica in Eparhia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE