Pomenirea Sfantului Atanasie al III-lea al Constantinopolului la Galati

In ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxa de pretutindeni face pomenirea Sfantului Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului si mai apoi Patriarh al Constantinopolului, pastor al credinciosilor de la Dunarea de Jos la jumatatea secolului al XVII-lea, adormit in Domnul la 1654, in Ucraina, ale carui sfinte moaste se pastreaza intregi, asezate pe un tron arhieresc, in Catedrala Mitropolitana din Harkov.

In conformitate cu hotararea nr. 1968/2008 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in zilele de 2-3 mai ale anului 2009, au avut loc la Galati, in prezenta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a membrilor Sfantului Sinod, manifestari liturgice si misionare dedicate proclamarii cinstirii si introducerii in cultul Bisericii noastre a Sfantului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei si cinstirii pe care slujitorii si credinciosii de la Dunarea de Jos le au astazi fata de cel ce a pastorit aceste meleaguri in urma cu peste 350 de ani.

Anul acesta, programul manifestarilor a debutat inca din seara zilei de 1 mai, prin slujba de priveghere savarsita la Catedrala arhiepiscopala de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian.



Bucuria sarbatorii a fost mult sporita prin sosirea la Galati a unei delegatii din Biserica Ortodoxa a Greciei condusa de IPS Pantelimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania si IPS Pavlov, Mitropolit de Servion si Kozani.

Distinșii oaspeti, elevii seminaristi si credinciosii prezenti in Catedrala la slujba privegherii au putut sa se inchine la icoana Sfantului Atanasie si la fragmentul din sfintele sale moaste pastrate in patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

In data de 2 mai, la ziua de praznuire a sfantului, intr-o atmosfera de inaltatoare bucurie sufleteasca, la altarul de vara al bisericii din municipiul Galati care are ca ocrotitor pe Sfantul Ierarh Atanasie, Sfanta Liturghie a fost prezidata de IPS Mitropolit Pantelimon de Veria, Nausa si Kampania, ierarhul care a adus moastele Sf. Grigorie Palama in Romania la ziua proclamarii cinstirii si introducerii in cultul Bisericii noastre a Sfantului Ierarh Atanasie din anul 2009

Din soborul slujitor au facut parte si IPS Pavlos de Kozani si Servion, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurati de preoti si diaconi ai municipiului Galati.

Pentru a spori evlavia credincioșilor galateni, a fost adusa spre venerare racla cu moastele Sfantului Ierarh Atanasie.

Raspunsurile liturgice au fost oferite de Corul ”Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, in simfonie cu numerosii credincioși participanti la sarbatoarea Sf. Atanasie.

Inaltii prelati ai Bisericii Ortodoxe a Greciei se afla intr-o vizita de doua zile in Arhiepiscopia Dunarii de Jos, la invitatia IPS Casian si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.


Sursa: edj.ro

.

05 Mai 2014

Vizualizari: 533

Voteaza:

Pomenirea Sfantului Atanasie al III-lea al Constantinopolului la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE