Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul implineste 52 de ani

Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Episcopiei Romanului, implineste, astazi, 52 de ani. Ierarhul moldovean s-a nascut la 29 martie 1954, la Stanita, judetul Neamt, si a primit, la botez, numele Ilie.

Este cel de-al treilea copil dintre cei opt ai familiei Anica si Nicolae Giosanu. La 14 ani a intrat ca frate la Manastirea Neamt, iar intre 1972 si 1980 s-a nevoit la Schitul Tarcau. Dupa ce a absolvit, in 1975, Seminarul Teologic din Neamt, a urmat stagiul militar, la Plenita.

In 1980, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti si a fost tuns monah la Manastirea Bistrita, nas de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Balan. A fost primul calugar tuns la manastirea Bistrita, dupa 40 de ani de comunism. In 1985, a fost chemat de Prea Fericitul Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Sucevei, la Centrul Eparhial din Iasi. In 1990, a fost trimis la studii, de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Institutul Saint-Serge din Paris, unde a inceput doctoratul in teologie. Dupa patru ani a sustinut teza de doctorat in limba franceza, cu tema "Indumnezeirea omului in gindirea parintelui Dumitru Staniloae". A fost prima lucrare de doctorat despre marele teolog roman. La Paris a intemeiat o manastire ortodoxa, la Rosiers, unde a activat ca duhovnic si indrumator, indeosebi pentru tinerii sositi la studiu. In 1998, a fost ales de Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in scaunul de episcop-vicar al Episcopiei Romanului, insa fiind angajat in numeroase activitati sociale, eclesiale si ecumenice a venit in tara abia in anul 2000. Este primul episcop al Bisericii Ortodoxe Romane hirotonit in mileniul III.

Ziarul de Bacau

.

30 Martie 2006

Vizualizari: 2873

Voteaza:

Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul implineste 52 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE