Pregateste-ti casa pentru Paste

Locuinta ta trebuie sa respire primavara, sa fie aerisita si proaspata, pregatita pentru clipele in care vei sta la masa alaturi de familia si prietenii tai cei mai dragi

Pastele, Invierea Domnului, este una dintre cele mai importante sarbatori pe care le avem. Numeroase obiceiuri si datini vorbesc despre curatenia - trupeasca si sufleteasca - pe care trebuie sa o avem in cinstea acestei sarbatori. Postul este si el important in acest sens. In plus, toate gospodinele incep sa „smotruiasca“ locuinta, pregatind casa pentru noaptea de magie in care ti se reaminteste de minunea Invierii lui Iisus Hristos.

Curatenia este obligatorie
Mai mult decit orice, casa ta trebuie sa respire primavara, sa fie aerisita si proaspata, pregatita pentru clipele in care vei sta la masa alaturi de familia si prietenii tai cei mai dragi.

Curatenia locuintei nu este numai o parte necesara a vietii cotidiene si casnice, dar, in acest context, al sarbatorii Pastelui, reprezinta un simbol - dorinta de a ne lepada de mizerie, de rautate, de urit si de a imbratisa lumina si prospetimea, de a respira viata adevarata. Fie ca este vorba despre living, fie ca ai luat in vizor dormitorul, este cazul sa modifici cite ceva prin incaperi. Primavara inseamna, in primul rind, aer, prospetime, culoare, spatiu. De ce sa nu profiti de toate aceste atribute ale acestui sezon si in apartamentul tau?

Culoare, culoare, culoare
Zugraveala nu te costa foarte mult si, de cele mai multe ori, poti duce chiar tu la indeplinire aceasta operatiune. Primul sfat: culoare, culoare, culoare. Poti crea efecte minunate cu ajutorul culorii. Incearca o nuanta pe care nu ai mai folosit-o pina acum - un verde-kiwi, un violet pal sau un visiniu „tare“ - ceva ce ti-ai dorit intotdeauna sa incerci, dar nu ai avut prea mult curaj. Joaca-te putin. Citeva cutii de vopsea lavabila nu reprezinta un experiment prea costisitor. Intr-o incapere plicticoasa, foloseste o culoare „ambigua“ - un ton. organic, de genul culoarea lichenilor, pentru a crea senzatia de miraj sau de ceata difuza. Sau incearca sa accentuezi mai mult, cu o culoare ceva mai puternica. Culoarea mustarului este din nou in voga, dar cu o nuanta care bate spre verde, mai tare. Prin nuante de verde se intelege anul acesta culoarea maslinei, iar culorile neutre se indreapta toate spre kaki - gindeste-te la o pereche de pantaloni de camuflaj si vei avea in minte exact culoarea cautata. O astfel de nuanta are darul de a atrage toate celelalte culori.

Scapa de mobila greoaie
Acum este important sa „scapi“ si de mobila greoaie si covoarele sufocante - camerele vor fi astfel mult mai spatioase si iti vor permite sa „respiri“ in voie. Daca decizi sa „exilezi“ canapeaua veche intr-o incapere ce nu va fi folosita in mod deosebit in timpul vizitelor si reuniunii de familie, aducind in locul ei doua fotolii spatioase, de doua persoane, sa stii ca nu vei face o alegere gresita. Te va solicita mai mult din punct de vedere fizic aceasta schimbare, dar vei cistiga mai mult spatiu si acesta nu este putin lucru. Daca iti permiti, indrazneste si adu in casa un mobilier specific gradinii - spre exemplu, scaunele sau fotoliile din rachita impletita sau din ratan vor arata minunat in living. Aceasta textura ofera un plus de farmec camerei tale de primavara.

Cuvintul de ordine: simplitatea
Un alt cuvint de ordine al acestei primaveri: simplitatea. Pur si simplu, stringe in jurul tau obiectele si lucrurile care te fac sa te simti bine. Dezordinea, obiectele aruncate la intimplare distrag extrem de mult privirea, sint foarte obositoare si te vor „destabiliza“ de fiecare data cind vei incerca sa faci curatenie. Este foarte usor ca, din citeva miscari, sa schimbi aspectul unei camere - un nou set de lenjerie pentru pat, flori proaspete, o colectie de tablouri, de fotografii, de. ce vrei tu, aranjate intr-un anumit mod. Uneori, cind ai prea multe nimicuri in jurul tau, nu poti aprecia la adevarata valoare ceea ce ai deja. Arunca, parca la intimplare, citeva pernute decorative peste canapeaua ta cu snururi, pentru un aer usor boem si natural. Lasa culoarea sa vorbeasca - un roz nebunesc si fierbinte, magenta, culoarea prunei, pleduri de culoarea cobaltului. sint tot ceea ce ai nevoie pentru a iesi din monotonie. Aceste detalii indraznete atrag si, in acelasi timp, distrag privirea, insala ochiul si dau o noua viata canapelei aceleia de care te-ai cam plictisit.

Umple-ti casa de flori
Primavara te va ajuta enorm in modificarea atmosferei din casa ta. Aerul este cu mult mai curat acum, iar parfumul delicat al florilor proaspete se va dizolva placut in camere. Florile proaspete sint o necesitate. Fie ca le asezi in vaze, pe rafturile din biblioteca, fie ca organizezi niste aranjamente sofisticate pe masa din living, vei asigura succesul unei dupa-amieze si seri minunate petrecute in sinul familiei. Culorile vii, proaspete si miresmele „crude“ si delicate ale lalelelor, narciselor si liliacului, pur si simplu invita primavara in locuinta ta. Este o schimbare binevenita dupa frigul iernii si serile ploioase in care abia asteptai razele soarelui. In ceea ce priveste combinatia de culori, poti crea chiar tu niste aranjamente florale minunate, in vaze sau suporturi de portelan foarte delicate. Ai nevoie de culori cit mai vii, asa ca aici te poti juca si poti deveni cit mai inventiva cu putinta. Combinatia ideala: galben, albastru, verde, alb si roz. Pentru cele mai frumoase flori, nu poti alege decit cele mai frumoase fete de masa, asortate. Imprimeurile florale in tonuri asemanatoare, vor asigura o placuta simetrie. Te poti juca cu imaginatia si crea infinite combinatii - cu trandafiri, daca acestea sint florile tale preferate, sau in tonuri pastelate.

Decoratiunile
Exista, bineinteles, si varianta decoratiunilor cu specific pentru Paste. Ai gasit, in drumurile tale prin magazine, o fata de masa cu un imprimeu dragut, cu iepurasi si oua de Paste? Foarte bine si sa nu iti para rau ca ai cumparat-o, desi de asemenea accesorii nu duci lipsa. Si nu uita ca acum exista pe piata o sumedenie de modele de servetele - cu siguranta vei gasi unele potrivite cu imprimeul fetei de masa. Atita timp cit alegi culori vesele si placute, asortate, nu ai cum sa dai gres. Peste fata de masa, poti aseza un cosulet din paie de orez, umplut cu oua rosii, la care asortezi o luminare alba, galbena sau roz, patrata, pentru contrast. Bineinteles, florile proaspete nu pot lipsi, dar ai grija ca acestea sa nu fie prea inalte, impiedicind astfel persoanele care stau la masa sa se vada si sa converseze.

Detalii care conteaza
Pe rafturi sau pe masuta televizorului, poti aseza cosulete asemanatoare, cu iepurasi sau puisori (din ciocolata, pentru placerea copiilor, sau din material plastic sau ceramic - exista in comert nenumarate figurine de acest tip, colorate, sau chiar cosulete gata aranjate). Atmosfera este deja creata. Te poti ajuta si de plantele pe care le ai deja in apartament. Cine a spus ca o planta intr-un ghiveci nu poate fi „impodobita“? Gaseste un vas mai mare, decorat frumos, in care sa pui ghiveciul respectiv. Este important ca acest vas sa fie suficient de inalt pentru a acoperi marginea de plastic sau de ceramica a ghiveciului. Cu un material textil sau din hirtie creponata, de culoare verde-crud sau rosu-visiniu, acopera marginile plantei, astfel incit sa acoperi pamintul. Daca doresti, poti aseza pe acest „covoras“ artificial, citeva oua rosii (daca ai ales culoarea verde) sau vopsite in galben (daca ai ales rosul sau visiniul). Nu uita de cei mici. Copiilor le place sa fie surprinsi si se asteapta ca, de Paste, Iepurasul sa le aduca multe cadouri.
Le poti face o mica bucurie, asezind pe masa cosulete impodobite cu panglici din rafie, pline cu dulciuri - turta dulce in forma de iepurasi, puisori, oua si flori - si bomboane.
 
Ana PITIS

Monitorul de Sibiu

.

12 Aprilie 2006

Vizualizari: 3614

Voteaza:

Pregateste-ti casa pentru Paste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE